Funkcja
Marta: Wyznacz punkt przecięcia wykresu f(x) z osią OY sprawdź czy punkt należy do wykresu funkcji
f(x)=2x−4 i podany jest punkt A(−2, 3 I 3/4), proszę o pomoc bo nie wiem jak sie za to
zabrać...
17 wrz 11:57
Bizon:
... skoro z osią 0Y ...to f(0) ...
f(0)=−3
Sprawdzisz czy podany punkt należy do wykresu ... podstawiając jego współrzędne ro wzoru funcji
17 wrz 12:03
Marta: czyli jak mam A(−2,3 I 3/4) to mam x,y i podstawiam do f(x)=2x−4 i wychodzimy mi
3 i 3/4 = 2−2−4 dobrze to rozumiem?
17 wrz 12:12
Basia:
a co to za cudo jest A(−2,3 I 3/4) ?
to ma być A(−2; 334) ?
jeżeli tak to dobrze liczysz
17 wrz 12:14
Marta: Tak to miało być to co napisałaś
17 wrz 12:16
Basia:
no to masz nie całkiem dobrze
f(−2) = 2−2 − 4 = 14 − 4 = −334 ≠ 334
stąd A∉do wykresu tej funkcji
17 wrz 12:19
Marta: dziekuje bardzo teraz juz z reszta przykladow idzie mi banalnie
17 wrz 12:21