zadanie maturalne
kasia: Funkcja f przyporządkowuje długości podstawy trójkąta równoramiennego długość jego ramienia.
Podaj wzór tej funkcji jesli obwód trójkąta jest równy 18.
17 wrz 17:00
kasia: ktoś ma pomysł?
17 wrz 17:09
17 wrz 17:29
kasia: mógłbys to wytłumaczyc?
17 wrz 18:00
Bizon: ... a co tu jest do tłumaczenia?
Obwód Twego trójkąta to podstawa p plus dwa boki l
Skoro każdej długości podstawy przyporządkowuje ramię ....czyli ...
l=f(p)= ...
17 wrz 18:10
Eta:

x>0 i y>0
Ob= x+2y ⇒ x+2y= 18 ⇒ 2y= 18−x
| | 1 | |
to y= − |
| x +9 i Df : x€ (0,18) |
| | 2 | |
17 wrz 18:14