Indukcja
Paweł: 212*(n)*(n−1) > n!
n>2
prosiłbym o pomoc w rozwiazaniu tego zadania...
16 wrz 23:34
Basia:
krok 1
n = 3
L = 212*3*2 = 23 = 8
P = 3! = 1*2*3 = 6
L > P
krok 2
Założenie: 212*n*(n−1) > n!
Teza: 212*(n+1)*n > (n+1)!
dowód:
212*(n+1)*n = 212*(n−1+2)*n =
212*(n−1)*n + 12*2*n =
212*(n−1)*n*2n > n!*2n ≥ n!(n+1) = (n+1)!
c.b.d.u.
udowodnienie nierówności oznaczonej na niebiesko czyli:
2n ≥ n+1 dla każdego n∊N
zostawiam Tobie (dowód również indukcyjny jest bardzo prosty, ale jeżeli sobie nie poradzisz
napisz)
17 wrz 00:21