geometria analityczna
matematyczna-noga: Witam, mam zapytanie −− mianowicie mam jakąś tam pprostą ax
2 +bc+c =0 , która jest symatralną
odcinka AB , gdzie B=(x,y) . Mam wyznaczyć wsółrzędne punktu a . Jak to zrobić pomocy
17 wrz 16:39
podkowa: to jest cała treść zadania?
17 wrz 16:40
matematyczna-noga: nie ja nie chce ,żeby ktoś rozwiązywał mi zadanie tylko dał wskazówki więc napisałem tak
ogólnie nie podając danych
17 wrz 16:42
Maslanek: A nie czasem prostą ax+by+c=0?
17 wrz 16:45
asdf: to podaj całą treść to dostaniesz wskazówkę

...
17 wrz 16:45
Maslanek: | | x1+x2 | | y1+y2 | |
Środek odcinka to punkt ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
17 wrz 16:46
podkowa: prosta przecina odcinek w punkcie S
|AS|=|SB|
17 wrz 16:48
matematyczna-noga: 3x + 2y −1=0 B=(2,5)
17 wrz 16:48
Maslanek: Jeśli jest symetralną, to odcinek BS jest pod kątem prostym z prostą.
17 wrz 16:50
PW: Szkoda czasu, treść zadania to bzdury.
17 wrz 16:58
pigor: ... no jeśli to ma być tak :
3x+2y−1=0 − symetralna odcinka AB i B=(2,5) , a
A=(x,y)= ? , to co innego, a więc np. tak :
prosta AB ma wtedy wektor kierunkowy np. [2,−3] i B=(2,5)∊ AB , to jej równanie :
2x−3y+C=0 i 4−15+C=0 ⇒ C=11 i AB:
2x−3y+11=0 , no to z układu równań odcinka
AB i jego symetralnej , czyli
3x+2y=1 i 2x−3y= −11 znajdź środek S odcinka AB , a
na koniec A=(x,y) ze wzoru na współrzędne środka odcinka . ...
17 wrz 17:25