Geometria analityczna trojkat
Wojtek: W trójkącie ABC dane są: wierzchołek A(2,1) i wektory AB = [7,3] oraz BC = [−6,1]. Znajdź
równanie prostej, w której zawarta jest wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C.
7 gru 00:13
Rudy: B = A + AB = (2,1) + [7,3] = (9,4)
C = B + BC = (9,4) + [−6,1] = (3,5)
7 gru 00:27
Rudy: prosta AB ma równanie:
1=2a+b
9=4a+b
7 gru 00:29
Rudy: | | 7 | |
prosta prostopadła do YAB ma współczynnik kierunkowy a2 = − |
| |
| | 3 | |
i przechodzi przez punkt C=(3,5)
b
2 = 12
7 gru 00:32
Rudy: zatem prosta zawierająca wysokość opuszczoną z wierzchołka C ma wzór:
7 gru 00:33
Wojtek: ja zrobilem inczej ale wynik ten sam, dzieki
7 gru 00:40
Wojtek: ja zrobilem inczej ale wynik ten sam, dzieki
7 gru 00:40
Rudy: popraw treść swojego drugiego zadania to postaram się pomóc
7 gru 00:47
lola: czemu w ukladzie rownan w drugim rownaniu za y wstawiles 9 a nie 4?
16 wrz 21:04
lola: to straszne ale wychodzi tak samo..
16 wrz 21:06
Gustlik: Rudy, jeżeli masz wektor u
→=[u
x, u
y], to współczynnik kierunkowy prostej zawierającej
| | uy | |
ten wektor wyraża się wzorem: a= |
| . |
| | ux | |
| | 3 | |
Czyli dla wektora AB = [7,3] a= |
| i nie potrzeba żadnego układu równań, całe równanie |
| | 7 | |
prostej AB nie jest na potrzebne, a gdyby nawet było do czegoś potrzebne to układasz
| | 3 | |
y= |
| x+b, wstawiasz współrzędne A i wyliczasz b. |
| | 7 | |
Współczynnik kierunkowy prostej h − wysokości trójkąta:
Wstawiasz współrzędne C=(3, 5) i otrzymujesz to samo.
16 wrz 22:51