Twierdzenia Bezout
Linkaaa: Reszty z dzielenia wielomianów 2x3 + 5x2 − 5x − 7 i 2x3 + 4x2 − 2x + 3 przez dwumian x − a
są takie same. Znajdź liczbę a
23 wrz 12:50
think: ponieważ reszta jest stopnia pierwszego, to wystarczy policzyć
W(a) i P(a) i porównać...
23 wrz 12:53
ICSP:
23 wrz 12:56
Linkaaa: a mógłbyś / mogłabyś to jakoś dokładniej wyjaśnić , bo niestety to nowy temat, a mnie w szkole
nie było jak pani to tłumaczyła, proszę
23 wrz 12:56
think: reszta z dzielenia przez wielomian jest zawsze o stopień niższa niż stopień dzielnika. dzielnik
czyli x−a jest pierwszego stopnia, czyli reszta to będzie stała. w takim razie tak samo jak na
zwykłych liczbach, znajdź resztę z dzielenia 23 przez 5, 23 możemy zapisać w postaci:
23 = 4*5 + 3 gdzie 3 to reszta z dzielenia.
zatem
W(x) = 2x3 + 5x2 − 5x − 7 = Q(x)*(x − a) + R
P(x) = 2x3 + 4x2 − 2x + 3 = S(x)*(x − a) + R
jeśli za x podstawisz a to będziesz miała
W(a) = Q(a)*(a − a) + R
P(a) = S(a)*(a − a) + R
i ostatnie
W(a) = P(a)
więc nie ma znaczenia czym jest Q(x) i S(x) bo pomnożone przez 0 i tak znikną a zostanie Ci
tylko reszta z dzielenia.
23 wrz 13:02
think: ehh drobny błąd, reszta może być
co najmniej o stopień niższa w tym zadaniu nie ma to
większego znaczenia

ale jak pisać to tylko prawdę
23 wrz 13:03
majunia: dla jakich wartości a reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3+ax2+(2a−3)x+a przez x−3 jest taka
sama jak reszta z dzielenia wielomianu p(x)=−x3+3x2+(3a+1)x−2a przez x+1?
17 wrz 18:31