Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierówność jest spełniona przez każ
Wiktor: Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierówność jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą.
(m2+4m−5)x2−2(m−1)x+2<0
16 wrz 22:07
Wiktor: Może na dobry początek ktoś poradzi mi od czego zacząć, jakie przyjąć założenia ?
16 wrz 22:12
MQ: Masz tu równanie paraboli.
współczynnik przy x2 musi być ujemny i Δ musi być ujemna.
16 wrz 22:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez każdą liczbę ... to znaczy, że muszą być spełnione następujące warunki:
1) a<0
2) Δ<0
16 wrz 22:12
Wiktor: dlaczego? funkcja nie moze miec miejsc zerowych?
16 wrz 22:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli ma miejsca zerowe to znaczy że przyjmuje wartość 0

czyli nie wszystkie punkty tejże
funkcji spełniają warunek że są mniejsze od 0

czyli nie masz tego o co chodzi
16 wrz 22:15
pigor: ... , czy na pewno dobrze przepisałeś tę nierówność , bo ...

wychodzi mi
m∊∅
16 wrz 22:16
Wiktor: rozumiem. A w jaki sposób mam wyliczyc wartość parametru m w takim razie? mogę wartości w
nawiasach przyrownać do 0 i z pierwszego nawiasu wyliczyć deltę czy jest na to inny sposob?
16 wrz 22:19
Wiktor: dobrze przepisałem napewno
16 wrz 22:19
pigor: ... graficznie warunki zadania spełnia parabola całkowicie leżąca pod osią OX ,
czyli taka, której wartości y są ujemne (y<0) dla każdej wartości x∊R . ..
16 wrz 22:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) a<0 ... czyli (m2+4m−5)<0 ... wyliczasz dla jakiego 'm' to jest spełnione
2) Δx<0 ... czyli (−2(m−1))2 − 4*(m2+4m−5)*2 < 0 .... wyliczasz dla jakiego 'm' to jest
spełnione
i bierzesz CZĘŚĆ WSPÓLNĄ obu rozwiązań cząstkowych
16 wrz 22:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) (m+5)(m−1) <0 ... m∊(−5;1)
2) Δx = 4(m2 − 2m + 1 − 2m2 − 8m + 10) = 4(−m2−10m+11) = −4(m+11)(m−1) <0 ... czyli
m∊(−∞;−11) ∪ (1; +∞)
może znak nierówności Wiktor źle napisał.
16 wrz 22:24
Wiktor: w pierwszym rownaniu wychodzi mi delta = √80 co robie źle ?
16 wrz 22:26
Wiktor: fakt źle nierowność napisałem
16 wrz 22:27
Wiktor: w jaki sposób zamienić funcje kwadratową "zwykłą" na postać iloczynową tak jak ty to zrobiłeś?
16 wrz 22:29
Mila: Wiktor masz odpowiedź , wyszło mi m∊(−5+√34;1). jeśli nie masz , to będę liczyc na nowo.
16 wrz 22:30
Wiktor: odpowiedź brzmi
m należy do zbioru (−7,1)
16 wrz 22:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
hmmm jak się trochę porobi zadać to się to 'widzi'

(czyli w pamięci stosuje się wzory
Viete'a)
np. x
2 + 4x − 5
widzę, że:
a) pierwiastki są różnych znaków
b) jednym z nich jest '
+/
−1' (bo różnica pomiędzy współczynnikiem przy 4 i wyrazie wolnym to
jest '1')
c) a więc będą to pierwiastki −5 oraz +1
d) (x+5)(x−1)
16 wrz 22:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
Wiktor ... jak wygląda nierówność
16 wrz 22:33
Wiktor: źle. odp brzmi
nie istnieje taka wartośc parametru
16 wrz 22:33
Wiktor: tylko jak mam to udowodnic
16 wrz 22:33
Wiktor: muszę tylko tego się dowiedzieć
16 wrz 22:40
pigor: ... no nie

dziękuje , ja znikam . ..
16 wrz 22:41
16 wrz 22:42
Wiktor: dziękuje wszystkim za pomoc. Dobranoc
16 wrz 22:43
Wiktor: jak to ?
16 wrz 22:43
Wiktor: nierowność jest dobrze przepisana na samym początku
16 wrz 22:44
Mila: Sprawdź treść zadania.
16 wrz 22:48
Mila: Nie istnieje. W porządku.
16 wrz 22:50
Basia: {(m+3)}:{(2−m)} < 0
25 wrz 19:32
hejka: Dla jakich wartosci parametru m rownanie x2 −(m+1)|x| +1 = 0 ma cztery rozne rozwiazania
15 lis 18:19
natix: −x2 +(m+2)x+8m−1<0
8 gru 09:09