wielomiany
Saizou : jak podzielić
a)(x6+1):(x+1)
b)(x100+1):(x+1)
17 wrz 17:10
17 wrz 17:14
Saizou : tylko sobie nie wyobrażam rozpisywać x100+1
17 wrz 17:17
Maslanek: To rozpisz x
4+1.
Znajdziesz zależność
17 wrz 17:17
Saizou : x4+1=(x2+1)2−2x2=(x2+1−√2x)(x2+1+√2x)
17 wrz 17:31
Saizou : ja nic nie widzę
17 wrz 17:55
Saizou :
17 wrz 18:08
Eta:
an+bn= (a+b)(an−1−an−2b+an−3*b2 −....... −a*bn−2+bn−1)
(x100+1 ) : (x+1)=.........
17 wrz 18:08
Saizou : a jest jakiś inny sposób>?
17 wrz 18:13
Saizou : tam jest co drugi minus
17 wrz 18:23
Saizou : czyli tak
17 wrz 18:27
Saizou : x
6+1=x
6+1
6=(x+1)(x
5−x
4+x
3−x
2+x−1)
17 wrz 18:32
Eta:
Wykonaj mnożenie i sprawdzisz bez pytania
17 wrz 18:33
Saizou : pasuje

za wzorek
17 wrz 18:35
Saizou : Eta a przy x100+1 powinno być
(x+1)(x99−x98+x97−...−x2+x−1)
chodzi mi o końcówkę
17 wrz 18:37
Saizou : ja czegoś tu nie rozumiem
17 wrz 18:42
Saizou : czyli to co zapisałem dla x6+1 jest nieprawdą, bo to daję x6−1, ale jak dam +1 to mam
x6+2x+1
17 wrz 18:47
Eta:
Sorry

Wzór jest prawdziwy dla n −−− nieparzystego !
17 wrz 18:54
Saizou : a ma ktoś jakiś pomysł?
17 wrz 18:57
Eta:
17 wrz 18:58
Eta:
x
6+1= (x
2)
3+1 =..... teraz wzór na a
3+b
3 i będzie ok
17 wrz 19:00
Saizou : (x2+1)(x4−x2+1) i co dalej bo się nic nie rozkłada
17 wrz 19:01
Trivial:
Można spróbować Hornerem.
1 0 0 0 0 0 1
−1 −1 1 −1 1 −1 1
1 −1 1 −1 1 −1 2
Teraz już widać jak będzie:
| x6+1 | | 2 | |
| = x5−x4+x3−x2+x−1 + |
| |
| x+1 | | x+1 | |
Podobnie....
| x100+1 | | 2 | |
| = x99 − x98 + x97 − ... − x2 + x − 1 + |
| . |
| x+1 | | x+1 | |
17 wrz 19:03
Eta:
Ten wielomian nie jest podzielny przez (x+1) w zb. R
Chodziło Ci o wynik z dzielenia? czy o podzielność?
17 wrz 19:04
Eta:
No właśnie

dla
Triviala
Teraz idę coś zjeść
17 wrz 19:06
Saizou : treść zadania : wykonaj dzielenie
(x6+1):(x+1)
(x100+1):(x+1)
17 wrz 19:09
Eta:
Mam dzisiaj fatalny dzień

głowa mnie ...
Zatem sumując:
x
6+1= [(x
6−1)+2 ] : (x+1) = dzielenie z resztą bo x=−1 nie jest pierwiastkiem
dla x
6−1 −−−−−−−− wzór i reszta 2
17 wrz 19:15
Saizou : x6−1=(x−1)(x5+x4+x3+x2+x+1) zatem nie podziel się bez reszty przez x+1
17 wrz 19:19
Eta:
tak
17 wrz 19:21
Eta:
Wynik taki jak napisał Ci Trivial
17 wrz 19:23
Saizou : zatem trzeba zauważyć zależność że co przy drugim jest minus i na końcu trzeba jeszcze dodać
17 wrz 19:27
Saizou : bo to wyjdzie z podzielenia x6+1
17 wrz 19:27
Eta:
tak
17 wrz 19:28
Saizou : 

dla
Triviala i
Ety
17 wrz 19:34
Trivial:
Można to też zrobić trochę sprytniej przy wykorzystaniu rekurencji.
| | xn+1 | |
Niech fn = |
| , wtedy: |
| | x+1 | |
| | xn+1 | | xn−1*(x+1) − xn−1 + 1 | | −xn−1 + 1 | |
fn(x) = |
| = |
| = xn−1 + |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | −xn−2(x−1) + xn−2 + 1 | | xn−2+1 | |
= xn−1 + |
| = xn−1 − xn−2 + |
| |
| | x+1 | | x+1 | |
= x
n−1 − x
n−2 + f
n−2(x)
Teraz dobrze widać jaki jest wzorzec.
| | x0+1 | | 2 | |
Rozwijamy aż dojdziemy do f0 = |
| = |
| . |
| | x+1 | | x+1 | |
| | x1+1 | |
Jeżeli n byłoby nieparzyste doszlibyśmy do f1 = |
| = 1. |
| | x+1 | |
17 wrz 19:44
Saizou : to na razie przerasta moje możliwości
17 wrz 19:46
Trivial:
To nie jest takie trudne. Przykład dla n = 6:
f
6(x) = x
5 − x
4 + f
4(x)
= x
5 − x
4 + x
3 − x
2 + f
2(x)
= x
5 − x
4 + x
3 − x
2 + x
1 − x
0 + f
0(x)
| | 2 | |
= x5 − x4 + x3 − x2 + x − 1 + |
| .  |
| | x+1 | |
17 wrz 19:51
Saizou : ale na stan dzisiejszy nie mam czasu żeby to analizować, może w weekend
17 wrz 19:53