myśle myśle i nic : Proszę o pomoc

mam do rozwiązania dwa ciekawe zadania z tekstem
na podstawie układu równań
zad.1
Za 2,5kg jabłek i 3kg śliwek trzeba zapłacić 17 950zł, a za 3kg jabłek i 2,5kg śliwek
zapłacono by 17 800zł. Jaka jest cena jabłek a jaka śliwek?
zad.2
Do stołówki szkolnej kupiono w poniedziałek 200kg ziemniaków oraz 25kg buraków i
zapłacono 207 500zł. w piątek zakupy były tańsze i wydano na nie kwotę 213 200zł,
kupując 250 kg ziemniaków i 40kg buraków, przy czym za 1kg ziemniaków płacono o 20%, a
za 1kg buraków o 30% mniej niż w poniedziałek. Ile złotych kosztował w poniedziałek 1kg
ziemniaków i buraków
co do zadania 1 to wydaje mi się, że układ równań wyglądał by tak:
2,5x + 3y = 17 950
3x + 2,5y = 17 800
tylko jak to rozwiązać to nie mam pojęcia
2 gru 20:40
b.: zgadza się, dobry układ równań
jest kilka metod rozwiązywania takich układów:
i6 -- tam u dołu są 3 metody opisane
np. przeciwnych współczynników
1674
pomnóż 1. równanie przez 6, a drugie przez -5, dostaniesz
15x + 18y = 6*17950
-15x -17,5y = -5*17800
i teraz jak dodasz stronami, x się skróci i dostaniesz y:
0,5 y = 6*17950 - 5*17800
y = 2*(6*17950 - 5*17800) (te liczby oczywiście trzeba sobie powyliczać)
i jak masz y, wstawiasz np. do 1. równania i obliczasz z niego x
2 gru 20:54
Kamil0s: Tak dobrze Ci się wydaje

można to rozwiązać np tak

2,5x + 3y = 17 950
3x + 2,5y = 17 800
2,5x + 3y = 17 950
-3x - 2,5y = - 17 800
0,5 y = 150 / : 0,5
y = 300
2,5 x = 17950 - 3y
2,5 x = 17950 - 900
2,5 x = 17050 / : 2,5
x = 6820
Czyli jabłka kosztują 6820 a śliwki 300
2 gru 20:54
b.: a w 2 zadaniu:
x, y -- cena ziemniaków (odpowiednio: buraków) w poniedziałek
wtedy
0,8x = cena ziemniaków w piątek
0,7y = cena buraków w piątek
no to teraz napisz układ równań
2 gru 20:57
b.: Kamil0s -- pomyłka:
2,5x + 3y = 17 950
-3x - 2,5y = - 17 800
daje
-0,5x + 0,5 y = 150 / : 0,5
a nie
0,5 y = 150 / : 0,5
2 gru 20:59
myśle myśle i nic : Dzięki za pomoc

już doszłam do tego gdzie robiłam błąd

A macie może jakiś pomysł na to zadanie 2 ?
2 gru 21:02
Kamil0s: tak, zgadza się

zjadłem to - 0,5 x

dziękuję za poprawienie
2 gru 21:05
b.: zacząłem 2. zadanie w poście powyżej

spróbuj napisać układ równań
2 gru 21:06
myśle myśle i nic : no to moim zdaniem

ten drugi układ wygladął by tak:
200x+ 25y= 207 500
250x+ 40y= 213 200
no i jak to już policzeee to na końcu trzeba cos z tymi procentami obliczyć
2 gru 21:07
b.: 1. równanie ok, ale drugie powinno wyglądać tak:
250*0,8x+ 40*0,7y= 213 200
no bo cena w piątek to nie x,y, tylko 0,8x (o 20% mniej) i 0,7y (o 30% mniej)
jakiś stary zbiór zadań, że takie ceny za ziemniaki kosmiczne
2 gru 21:09
myśle myśle i nic : Ojj bardzo kosmiczne ceny
wyszło mi:
y= 1900
x= 800
2 gru 21:14
b.: zgadza się
2 gru 21:16
myśle myśle i nic : I to już jest koniec tego zadania? Wyszły mi już te poniedziałkowe ceny
2 gru 21:20
myśle myśle i nic : Kurcze w sumie proste zadania ale bez waszej pomocy to bym sobie
nie dała rady
Dziękuje wam bardzo
2 gru 21:22
gracjan: 1900−x=8oo
17 wrz 14:56