logarytmy
Rybak: czy da sie obliczyc 3log620? jak tak to jak?
17 wrz 18:19
Aga1.: Można zapisać różnymi sposobami
np.
3log620=3log(4*5)=3log64+3log65=log643+log653
17 wrz 18:36
pigor: możesz to obliczyć tylko na kalkulator\e lub z tablic, ale musisz wtedy sprowadzic logarytm o
podstawie 6 do logarytmu o podstawie 10 (jej sie nie pisze w logarytmie) lub e (naturalnego) ,
np tak :
| | log20 | |
do podstawy 10 : 3 log620= 3 log620= 3 |
| i już możesz to liczyć z tablic, lub |
| | log6 | |
| | log10*2 | | 1+log2 | |
kalkulatora, albo dalej = 3 |
| = 3 |
| |
| | log2*log3 | | log2+log3 | |
tylko nie wiem czy to ma dla ciebie jakiś sens . ...
17 wrz 18:46
Aga1.:
chochlik, bo log2*log3≠log2+log3
17 wrz 18:57