Naszkicuj wykres funkcji y=1/2x. a następnie, stosujac odpowiedznie przesunięcie
Patt. ;D: Naszkicuj wykres funkcji y=1/2x. a następnie, stosujac odpowiedznie przesunięcie naszkicuj
wykres funkcji:
a) y= 1/2x = 5
b) y= 1/2xx − 4.5
c) y=1/2x−4
9 lut 19:40
Patt. ;D: pomoże ktoś ?
9 lut 19:47
Mila: wybierasz sobie x np
x=−2
y=1/2*(−2)=−2/2=−1
x=0
y=1/2*0=0
x=4
y=1/2*4=4/2=2
zaznaczasz w układzie współrzędnych(−1,−1) (0,0), (4,2),narysuj wykres
a) y=1/2x−5 przesunięcie o 5 w dół
b)y=1/2x−4,5 −−−−−−−−−−−−−o 4,5 w dół
cprzesuniecie o 4 w dół
wszystkie proste są do siebie równoległe
9 lut 19:47
Patt. ;D: Sporządź odpowiednią tabelę i naszkicuj wykres funkcji f(x) = −x 'do drugiej potęgi '.
nastepnie naszkicuj wykres funkcji.
a) y= f (x−1)
b) y = f (x+4)
9 lut 20:04
Patt. ;D: pomoże ktoś przy tym ostatnim zadaniu ?
9 lut 20:08
Mila: robisz jak z funkcją liniową
wybierasz x i liczysz y
y=−x2 czyli x=−3 y=−(−3)2=−9 x=5 y=−52=−25 parabola będzie miał ramiona w dól
x=−3 −2 −1 0 1 2 3
y= −9 −4 −1 0 −1 −4 −9
rysujesz wykres
a)jezeli y=f(x−1) tzn,że Twoja parabola została przesunięta na osi x o 1 w prawo.
w b) = 4 w lewo
gdyby było np y=f(x+2)−3 to byłaby przesunieta na osi x o 2 w lewo i na osi y o 3 w dół
9 lut 20:39
Mila:

Niezbyt mi to rysowanie idzie ale chyba wiesz o co chodzi
9 lut 20:48
Patt. ;D: Dziękuję za pomoc.
9 lut 21:08
Mila:
9 lut 21:11
luki: [12]
9 wrz 12:45
Marcin: y= −3x + 2. Bardzo bym prosił o przesunięcie o wektor i tabelkę, myślę, że sam wykres uda mi
się narysować. Z góry dziękuję!
17 wrz 16:12
czarek: y=1/2x+2
22 wrz 18:00
igipanekIII: y=1/2x+5
15 paź 15:50