;)
ToMcioo93: w trapezie równoramiennym ABCD podstawy AB i CD maja odpowiednio długości 5√3 i √3, a kat
ostry tego trapezu wynosi 60 stopni.
a) oblicz długość wysokości tego trapezu.
b)oblicz pole tego trapezu.
17 wrz 17:11
Aga1.:

a=5
√3
b=
√3
h=tg60
0*x=
17 wrz 17:51
ToMcioo93: a ile jest tg 600?
17 wrz 17:59
17 wrz 18:00
ToMcioo93: dzieki
17 wrz 18:03
ert: Pole wyszło mi 18
√3 proszę o potwierdzenie bo jak obliczam drugi raz to wychodzi mi pole 45
16 paź 22:45
Eta:

h=6
17 paź 00:35
ert: dziękuję i rysunek dobrze narysowałam w zeszycie oczywiście i wiem dlaczego wychodziło mi 45
moim błędem było że pomnożyłam
√3 co dało 3 *5*6=90 podzielone na 2 wyszło 45

dobrze że wiem gdzie błąd zrobiłam bardzo dziękuję za pomoc
17 paź 11:07
222: 53*
26 sty 20:31