Wielomiany
Andrzeju: Wyłącz przed nawias wskazany czynnik. sprawdź czy otrzymany w nawiasie trójmian kwadratowy
rozkłada się na czynniki linowe. Jeśli tak podaj rozkład wielomianu na czynniki liniowe.
b)w(x)= x4− x3 − 6x2 , x2
c)w(x)= 2x6 − 4x5 + 2x4 , 2x4
e)w(x)=6x3 − 15x2 + 9x , 3x
Rozłóż wielomian na czynniki :
c) w(x) = − 6x5 + 5x4 − x3
e) w(x) = x3 + √2x2 + x
f) w(x) = −1\3x5 + 8\3x4 + 3x3
Rozłóż na czynniki grupując wyrazy :
a) u(x) = x3 + 5x2 + x +5
d) u(x) = x4 + 3x3 + x2 + 3x
16 wrz 23:51
Vizer: Co za problem w pierwszym? Wyłączaj i patrz co Ci wyjdzie w nawiasie.
16 wrz 23:53
Basiek: b) w(x)= x
2(x
2−x−6)= x
2(x−3)(x+2)
c) w(x)=2x
4(x
2−4x+2)= 2x
4(x− (2+
√2) (x− (2−
√2)= 2x
4(x−2−
√2)(x−2+
√2)
| | 3 | |
e) w(x)= 3x(2x2−5x+3)= 3x(x−1)(x− |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
c) w(x)= −x3(6x2−5x+1)= −x3(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
e) w(x)= x (x
2+
√2x+1) => Δ<0
| | 1 | | 8 | |
f) w(x)=x3(− |
| + |
| x+3)=x3(x−9)(x+1) |
| | 3 | | 3 | |
a)u(x)= x
3+x+5x
2+5= x(x
2+1)+5(x
2+1)= (x
2+1)(x+5)
d)u(x)=x
4+x
2+3x
3+3x= x
3(x
2+1)+3x(x
2+1)= (x
2+1)(x
3+3x)= x(x
2+1)(x+3)
Mam nadzieję, że dobrze.
17 wrz 00:14
ICSP: e) źle
c) źle
f) źle
17 wrz 00:20
Basiek: ICSP− też tęskniłam. Dzięki.

Dawno nic nie liczyłam.

Soł− kam bak.
17 wrz 00:21
Piotr:

źle, źle, źle

Witaj
Basiek 
pewnie mnie nie kojarzysz...
17 wrz 00:23
ICSP: Teraz ostałem nikim

popraw pamietając o tym że :
ax
2 + bx + c
a(x − x
1)(x − x
2)
Piotrze kolejny przykład że licealiści zapominają o tym
a w postaci iloczynowej
17 wrz 00:24
Basiek: Pół roku bez matematyki...
Ja nawet ortografii zapomniałam, a co dopiero czegokolwiek innego.
Włączyć mózg..., ech. Reaktywacja.
Piotrze− wybacz, ale faktycznie. Chyba nie kojarzę.
ICSP− nie wymyślaj.
17 wrz 00:26
17 wrz 00:27
Basiek: A, kojarzę.

Wiem. "Paczyłam". To, że Wielki Brat się nie odzywa, nie znaczy, że nie
obserwuje.
17 wrz 00:29
Piotr:
racja
ICSP
Basiek nie rob mi przykrosci
17 wrz 00:29
ICSP: hmm skoro
Saizou nie chce zrobić mojego wielomianu to niech n przejdzie na
Basiek
Piotrze wiesz co robić
17 wrz 00:31
Basiek: 1)
Piotr− może i kojarzę, ale jestem niemal pewna, że nie spod tego nicku. Jeśli się mylę,
to z góry przepraszam.
2)
ICSP− miejże litość. Nie mam jakoś sił.
17 wrz 00:33
Piotr:
chyba jest rozwiazane ....
17 wrz 00:33
Piotr:
1) masz racje ! nie ten nick

sprobuj zgadnac !
17 wrz 00:34
ICSP: ech : /
To przechodzi na
Piotra 
Jutro chcę zobaczyć rozwiązanie tamtego wielomianu

W razie czego dam ci wskazówki
17 wrz 00:35
17 wrz 00:35
ICSP: Piotrze czy ujawnienie twojego nicku jest równoważne ujawnieniem pewnej rzeczy przez
Ciebie ?
17 wrz 00:36
Piotr:
uff wybronilem sie
17 wrz 00:36
Piotr:
a no pewnie. ale Ona to pewnie wie....
niech mysli
17 wrz 00:37
Basiek: Wiesz, b. możliwe, że jesteś Godziem, przynajmniej imię to samo...
17 wrz 00:37
Piotr:
przeciez to Basiek to wyjawila... jesli myslimy o tym samym.
17 wrz 00:38
ICSP: Godzio z takimi łatwymi rozwiązaniami

Śmiech na sali
17 wrz 00:38
Piotr:
juz druga osoba tak mysli. niestety nie .
17 wrz 00:38
Piotr:
ejjj ICSP wiem ze Godzio wymiata ale nie trzeba sie smiac...
17 wrz 00:40
Basiek: To wybacz, ale w takim wypadku nie zdradzałeś mi swojego imienia.

Nigdy nie byłam dobra w zgaduj−zgadulę.
17 wrz 00:40
Piotr:
no nie zdradzalem nikomu ale np
Eta b. szybko sie domyslila
17 wrz 00:43
ICSP: czuje się troszkę pominięty
17 wrz 00:44
Piotr:
czemu ICSP ?
ja nie studiowalem matematyki...
17 wrz 00:47
Basiek: Czuję się trochę zmieszana z błotem i obrażona.

Nie narzekać proszę.
17 wrz 00:47
ICSP: też się szybko domyśliłem

Jednak teraz idę już spać

Dobranoc wszystkim
17 wrz 00:48
Basiek: Branoc.
Piotr− chcę podpowiedź! Ja żądam podpowiedzi.
17 wrz 00:49
Piotr:
Basiek nie czuj sie prosze obrazona. nie wiem co Cie dotknelo...
PS czepialski, szukam bledow. raz myslalas ze chce sie w czyms upewnic

dobranoc
ICSP
17 wrz 00:51
Basiek: Kiepsko.

Mam słabą pamięć. Czasem na forum mój mózg funkcjonował tylko dzięki szóstemu
kubkowi kawy. To się nie uda, powiadam Ci.
17 wrz 00:54
Piotr:
hmm a ja mam dobra pamiec. pamietam Twoje dyskusje np z
Maslankiem. i inne do poznych
godzin
17 wrz 00:56
Piotr:
moj nick ma zwiazek z moim imieniem i zaczyna sie na ta sama litere
17 wrz 00:57
Piotr:
lubisz dlugo spac, laptop Ci sie popsul...
17 wrz 00:58
Basiek: PS. Akurat Maślanek chodził spać o 23−ciej. Więc...
I ogólnie, masakra. Dlatego nigdy nie bawię się w takie gry. Niby wiem, ale jak muszę sobie
przypomnieć, to już nie wiem.
17 wrz 00:59
Piotr:
przeciez lubisz wyszukiwac info o osobach... z tego co mi wiadomo
17 wrz 01:01
17 wrz 01:03
Basiek: O tej godzinie to w sumie i tak niewiele ludzi.

Cóż, kiedyś bym do tego doszła− kiedyś.

I wiesz co? Przeraża mnie, ile szczątkowych
informacji człowiek o sobie świadomie/ nie całkiem świadomie/nieświadomie o sobie podaje.
17 wrz 01:05
Piotr:
ja posiadam bardzo unikalna wiedze na temat pewnej Osoby i na pewno jej nie wyjawie.
a zdobycie tej wiedzy nie bylo latwe
17 wrz 01:10
Basia: nie przesadzaj; takie trudne też nie było
17 wrz 01:12
Basiek: Zniknie człowiek na chwilę z horyzontu i już traci najważniejsze wydarzenia!

Ech.
17 wrz 01:13
Piotr:
dla mnie nie bylo latwe i bez Twojej pomocy
Basiu byloby ciezko
Basiu dzisiaj (a wslasciwie wczoraj) odwolalem sie do Ciebie. mam nadzieje ze nie masz za
zle..
17 wrz 01:16
Piotr:
Basiu jesli mozna to prosze o usuniecie postu z Basiek z 01:01
17 wrz 01:18
Basia: gdzie się odwołałeś ? musiałabym przeczytać, żeby wiedzieć "czy mam za złe"
pewnie nie mam, ale..................
17 wrz 01:21
Basia: ok
17 wrz 01:22
Piotr:
dziekuje

nie moge tefo znalezc. odnosze wrazenie ze kto usunal caly temat...
17 wrz 01:28