:(
ICSP: Dla
Saizou na rozruszanie komórek mózgowych
3√x6 + 3x5 + 6x4 + 7x3 + 6x2 + 3x + 1 = 2
rozwiąż w liczbach rzeczywistych. Jeżeli jest to konieczne określ dziedzinę
15 wrz 13:49
Ajtek:
Czy mi się wydaje, że pod pierwiastkiem jest dwumian Newtona
15 wrz 13:51
ICSP: Ajtek nie podpowiadaj
15 wrz 13:52
ICSP: i to nie jest dwumian Newtona
15 wrz 13:52
Ajtek:
Teraz też to widzę

.
15 wrz 13:54
Basia:
| | | | | | | | | |
nie sądzę; | = 1 ale | = 6 | = 15 | = 20 |
| | | | | |
15 wrz 13:55
Saizou : tak sobie myślę i pewnie pod pierwiastkiem jest wzór na sześciany
16 wrz 14:28
Bogdan:
(x
2 + x + 1)
3
Dzień dobry
16 wrz 14:35
ICSP:
16 wrz 14:38
Amaz:
Nie smutaj się.
16 wrz 14:44
Bogdan:
Założyłem, że pod pierwiastkiem jest wyrażenie (ax2 + bx + c)3, przy czym w tym zadaniu
a = 1.
Rozwinąłem więc (x2 + bx + c)3 = ... i porównałem otrzymane współczynniki z podanymi
w zadaniu, wyszło, że b = 1 i c = 1.
Wzór skróconego mnożenia
(a + b + c)3 = a3 + b3 + c3 + 3a2b + 3a2c + 3ab2 + 3b2c + 3ac2 + 3bc2 + 6abc
16 wrz 14:53