| 1 | ||
Wykaż, że cos 20 * cos 40 * cos 60 * cos 80 = | ||
| 16 |
| π | 2π | 3π | 4π | 1 | ||||||
cos | * cos | * cos | * cos | = | ||||||
| 9 | 9 | 9 | 9 | 16 |
| 1 | ||
no i oczywiscie cos 60 = | − niestety nie wiem co dalej...
| |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
sin10o * sin30o * sin50o * sin70o = sin30o * | sin30o = | |||
| 4 | 16 |
| cos 20 * cos 40 * cos 60 * cos 80 | |
= | |
| 1 |
| 1 | 2sin20*cos 20 * cos 40 * cos 80 | |||
= | * | = | ||
| 2 | 2sin20 |
| 1 | sin40 * cos 40 * cos 80 | |||
= | * | = | ||
| 2 | 2sin20 |
| 1 | 2*sin40 * cos 40 * cos 80 | |||
= | * | = | ||
| 2 | 2*2sin20 |
| 1 | sin80 * cos 80 | |||
= | * | = | ||
| 2 | 2*2sin20 |
| 1 | sin160 | |||
= | * | =U{1}[16} [sin160=sin20] | ||
| 2 | 2*2*2sin20 |