Całka oznaczona
Tiamat: Sporządź rysunek i oblicz pole obszaru ograniczonego liniami:
y=x2 x=y2
Proszę baaaaardzo o rozwiązanie bo nie wiem kompletnie jak robić te całki, skąd brać całke w
ogóle itd, będę wdzięczna za konkretną pomoc: )
17 wrz 09:23
AS: 1. Naszkicować wykresy obu funkcji w jednym układzie współrzędnych
2. Ustalić granice całkowania rozwiązując układ równań {y = x2 , x = y2}
3.Obliczyć pole wzorem P = ∫(G(x) − D(x))dx
gdzie G(x) równanie krzywej wyżej położonej , D(x) równanie krzywej niżej położonej.
17 wrz 11:30
Tiamat: Właśnie mam problem z tymi granicami, zrobiłam coś takiego:
√x = x2 l .x2
x= x4 l −x
0 = x4 − x
Δ=1
x1 = 0 x2 = 1
Czyli granicami jest 0 i 1 ?
Generalnie ostatecznie wyszło mi 13
17 wrz 11:35
AS: Dopisek:
Wynik końcowy: P = 1/3
17 wrz 11:36
Tiamat: Czyli to dobry sposób na znalezienie granic? Może ona wyjść ujemna?
17 wrz 11:40
AS: Obliczenia poprawne − gratulacje.
17 wrz 11:44
AS: Rozwiązanie układu równań bardzo problematyczne.
y = x2 i y = √x => √x = x2 => x = x4 => x(x3 − 1) = 0 =>
x = 0 lub x = 1
Zakres całkowania <0,1>
17 wrz 11:51
ania: Jak można liczyć deltę z równania w 4 potędze

;>
17 wrz 11:56
Tiamat: podstawiłam x2 = t
ale to była totalna prowizorka: D
t2 − x = 0
o takim rozwiązaniu nie pomyślałam: )
17 wrz 12:01
Tiamat: No dobrze, mam jeszcze pytanie co zrobić jeśli mam jeszcze bardziej namotane:
2x3 = √4x l .x2
w skrócie:
x(4x4 − 4) = 0
czyli
x=0
x=1
tak?: )
17 wrz 12:08
Basia:
poprzedni układ powinien być rozwiązany tak:
y = x2
y2 = x
(x2)2 = x
x4 = x
x4 − x = 0
x(x3−1)=0
x=0 ∨ x3−1=0 ⇔ x=0 ∨ x=1
a tutaj też pewnie coś namotałeś z tym pierwiastkiem, więc podaj oryginalne wzory funkcji
17 wrz 12:12
Tiamat: Oryginalnie jest tak:
y=2x3 i y2 = 4x
17 wrz 12:14
Basia:
(2x3)2 = 4x
4x6 − 4x = 0
4x(x5−1) = 0
x=0 ∨ x5−1=0
x=0 ∨ x5=1
x=0 ∨ x=1
17 wrz 12:16
Tiamat: Ok, wyszło mi tak chociaż robiłam inaczej, ale dzięki wielkie już mniej więcej wiem jak to
zrobić: )
17 wrz 12:17
Basia: ten zapis y=√4x = 2√x nie jest błędny, ale niepotrzebnie utrudnia obliczenia
17 wrz 12:21
Tiamat: okk a całka z tego w takim razie ma wyglądać tak:
∫2x3 − √4x dx
czy
∫4x6 − 4x dx
?
Czy może to obojętne?: )
17 wrz 12:25
Basia:
ale też i nie do końca poprawny
jak już chcesz pierwiastkować to masz
y2 = 4x ⇔ y = √4x ∨ y = −√4x
i musisz rozwiązywać dwa układy równań
17 wrz 12:26
Basia: nie jest obojętne
ponieważ x∊<0;1> (bo to będą granice całkowania) obszar wyznaczają:
y = 2x3 i y=√4x=2√x
(układ y=2x3 i y=−√4x nie ma rozwiązania)
czyli
P = 0∫1[ 2√x − 2x3 ] dx
17 wrz 12:29
Tiamat: Nawet jeśli wg wykresów ta część która mnie interesuje jest ponad osią x i po prawej oy?:3
17 wrz 12:29
Tiamat: Chodzi mi o samą postać całki
17 wrz 12:30
Basia:
źle napisałam:
układ:
y = 2x3
y = −2√x
ma tylko jedno rozwiązanie x=0
i żaden obszar tam nie powstaje
reszta w porządku
17 wrz 12:31
Basia:
już napisałam:
P = 0∫1 [ 2√x − 2x3 ] dx
naszkicuj wykresy:
wykres y = 2√x "jest wyżej" niż wykres y = 2x3
17 wrz 12:33
Basia: oczywiście w przedziale [0;1]; potem jest odwrotnie
17 wrz 12:33
Basia:
y=2x3
y2=4x
17 wrz 12:35
Tiamat: Ok, faktycznie jest wyżej...
Hmm przeliczę to ładnie i napiszę odpowiedź i zobaczymy czy już mi wyjdzie: )
17 wrz 12:36
Tiamat: ∫ 2 √x − 2x3 dx = 2∫ x1/2 dx − [ 14 4x4 ] = [ 43x3/2 − 12x4 ]
17 wrz 12:42
Tiamat: podstwiając:
| 4 | | 1 | | 8 | | 3 | | 5 | |
| . 1 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
17 wrz 12:45
Basia:
masz tam błąd w zapisie, ale to chyba literówka bo potem jest dobrze
∫[2
√x−2x
3]dx = 2[∫
√xdx − ∫x
3dx] =
P dobrze
17 wrz 12:51
Tiamat: Ok, super dzięki wielkie za pomoc, mam jeszcze 20 takich zadań i egzamin za tydzień: D
17 wrz 12:54
Tiamat: No dobrze kolejna wątpliwość:
y=x3 i y=4x
4x= x3
0 = x3 − 4x
0 = x(x2 − 4)
x=0
Δ = 16
√Δ = 4
x1 = −2
x2 = 2
I tu pojawił się problem posiadania aż trzech granic co jest dość problematyczne, ale logiczne,
zatem wybrałam x2 = 2 ponieważ potem pomnożę całkę razy 2 (to −2 jest granicą tego samego
pola ale po drugiej stronie osi − tak myślę przynajmniej)
Tylko, że pole wyszło mi ujemne (o.0) i pytanie która właściwie funkcja jest tą u "góry"?
Wychodzi na to, że to x3 powinno być na górze i wtedy wyjdzie mi pole = 2
Pytanie: Czy to jest w ogóle dobrze? Z góry dziękuję dobrym ludziom, którzy pomogą mi w ty: )
17 wrz 13:26
Mila:

Funkcja y=x
3 jest nieparzysta, masz dwa obszary.
P=2
0∫
2(4x−x
3)dx= {P=8}
17 wrz 15:34
Tiamat: Okk, tak mi wyszło: )
I żeby nie zakładać tysiąca tematów wrzucę tu jeszcze jedno problematyczne zadanie dotyczące
tego tematu:
Wykres narysowałam, no i zacięłam się na:
Nie wiem czy mam szukać jakiś tabel z wartościami f. trygonometrycznych/kołowych, czy jakoś
(jak?) to ciągnąć dalej? :c
17 wrz 16:30
Mila: | π | |
| =arctgx / obustronnie tg |
| 3 | |
x=
√3
17 wrz 16:33
Tiamat: Czyli w zasadzie można to znaleść w tablicach, jeśli się je ma pod łapą.
√3
0
17 wrz 16:39
Tiamat: Co zrobić z taką całką? :C
17 wrz 17:49