Mam pytanie - jeśli delta wyszła mi ujemna to potrzeba liczyć jeden pierwiastek,
Weronika: Mam pytanie − jeśli delta wyszła mi ujemna to potrzeba liczyć jeden pierwiastek, czy wszystkie
wartości są ujemne i nie trzeba tego robić?
25 lis 19:25
magda: jeśli delta jest ujemna to brak rozwiązań
25 lis 19:26
Weronika: Dzięki.
25 lis 19:28
Gromosław: Guzik prawda! Rozwiązania są, trza jeno użyć potęgi liczb zespolonych! Ot, co!
20 cze 15:36
danny: Dokładnie, rozwiązania są tylko że w zbiorze liczb zespolonych
20 cze 16:29
Godzio:
Weronika nie określiła nam jeszcze czy chodzi o równanie czy nierówność, jeśli o to drugie
to nie koniecznie jest brak rozwiązań
20 cze 16:52
orzelzmatmy.pl:
Gdy wyjdzie nam ujemna delta, to możliwe są 2 sytuacje:
1. równanie kwadratowe nie ma rozwiązań rzeczywistych (to będzie odpowiedź której należy
udzielić do zadania − dotyczy zazwyczaj uczniów szkół średnich...)
2. równanie posiada 2 rozwiązania (pierwiastki) zespolone (tak napisze student męczony algebrą
liniową i liczbami zespolonymi...)
Chcesz dowiedzieć się jak obliczyć pierwiastki zespolone, gdy delta jest ujemna? Oto link do
filmiku, w którym wszystko wyjaśnione jest krok po kroku
http://www.youtube.com/watch?v=6zfdS5v9FiQ
Więcej lekcji video z liczb zespolonych można znaleźć na stronie
http://orzelzmatmy.pl/liczby-zespolone
29 maj 22:12
kolano: 5−2 jaki wynik?
9 wrz 12:57
ada: Δ=−14
17 wrz 16:14
Sylwia: Δ=−19
4 paź 10:48
Sylwia: mam pytanie jak zamienić na postać iloczynową
y=10−2x
2 i y=x
2−3x+7
proszę o pomoc
4 paź 10:51
Bogdan:
y = −2x2 + 10 = −2(x2 − 5) = −2(x − √5)(x + √5)
y = x2 − 3x + 7, Δ = ....., jaki stąd wniosek?
4 paź 10:57
Lola: −x2−2x−5≥0
27 lut 20:09
totem: Czy to bendzie w tabela?
25 mar 17:08
M: jakie wyjdą miejsca zerowe? (2x−1)2−(3x−1)(2x+2)=3+x
12 maj 15:12
Yolo: Uważam, że delta jest niezbędna do obliczenia, jeżeli jej zespolenia są przyspawane dobrym
prądem. ≥1 ⊂23
25 lip 00:06
how??: dla jakich wartości paramertu m podane równanie opisuje okrąg o r=4
a) x2−2x+y+4y=m2−2m+3
10 wrz 20:37
Lorak: m2−2m+3=2
rozwiąż.
10 wrz 20:38
Lorak: chociaż nie, inaczej trzeba.
−2a=−2
a=1
−2b=4
b=−2
S=(1,−2)
m2−2m+3 = c
c = a2+b2−r2
m2−2m+3=5−r2
m2−2m+3=5−16
m2−2m+14=0
teraz rozwiązać...
10 wrz 20:43
fafa: βββββ
5 lis 18:03
Baca: βα⊂α
8 lis 15:26
Ko: ΩΩπδδΔ⊂⊂⊂≥≥≥≤β
31 gru 14:21
Jolkaaa: Gdy Δ=−20 co wtedy?
17 sty 19:26
Masno fest: Δ= −604 w rownaniu kwadratowym co teraz
3 maj 17:16
PW: Załóż nowy wątek, to sprawdzimy czy dobrze policzyłeś. W tym celu kliknij na niebieski napis po
lewej stronie u góry dodaj nowe zadanie i wpisz równanie.
3 maj 17:23