całki
wojti: 1. Jak policzyć ∫1/(x2−x) dx od 2 do∞
2. ∫∫cos(2x2+2y2 +5) dxdy po zbiorze D: x2+y2≤4 ; x≥0 i y≥0
3. ∫∫∫yz dxdyd po zbiorze Ω: √9−x2−y2 ; z=0 i y>0
15 wrz 14:27
Vizer: 1. Ułamki proste myślę, ze poskutkują no i potem mamy całkę niewłaściwą to liczymy granicę,
chyba wiadomo co i jak
2. i 3. to zadania, które trzeba sobie narysować
W 2. mamy koło o promieniu równym 4 i środku w punkcie (0,0) i wiemy, że interesuje nas
pierwsza ćwiartka układu, wiec ćwierć koła. Przejść będzie chyba trzeba na współrzędne
biegunowe dla ułatwienia obliczeń.
W 3. Mamy pół sferę, albo kulę, nie ma tak żadnej równości czy nierówności, ciężko więc
stwierdzić i kolejne warunki należy zastosować.
15 wrz 14:53
wojti: a w drugim nie jest to koło o promieniu 2?
15 wrz 21:13
Vizer: Racja straszelna pomyłka, za którą serdecznie przepraszam
15 wrz 21:14
wojti:

to 2 będzie wyglądało następująco:
całkujemy funkcję cos(2x
2+2y
2+5) w obszarze widocznym na rysunku. (ćwiartka koła od pi do
3/2pi) we współrzędnych biegunowych będziemy mieli funkcję cos(2r
2cos
2φ+2r
2sin
2φ+5) co
daje cos(2r
2+5) całkujemy w granicach π≤φ≤3/2π i 0≤r≤2
∫∫cos(2r
2+5)rdrdφ=∫(sin(2r
2+5)/4dφ od 0 do 2=
∫(sin(13)−sin(5))/4dφ=(−cos(13)φ+cos(5)φ)/4 od π do 3/2π =
(−3πcos(13)+3πcos(5))/8−(−2πcos(13)+2πcos(5))/8=(−πcos(13)+πcos(5))/8
dobrze rozumiałem czy gdzieś robię błąd?
16 wrz 19:08
Krzysiek: x≥0,y≥0 czyli φ∊[0,π/2] −pierwsza ćwiartka a nie trzecia
16 wrz 19:10
wojti: faktycznie.
to końcówka zmieni się na:
(−cos(13)φ+cos(5)φ)/4 od 0 do π/2 =
(−πcos(13)+πcos(5))/4 i to będzie ostateczny wynik.
16 wrz 19:15
Krzysiek: w Twoim poście o 19.08 nie rozumiem jak zachodzi 3 równość...
skąd Tobie się bierze cos z sin?
Tego nie całkujesz bo to jest stała...
| | π | |
więc ostateczny wynik to: (sin(13)−sin(5))/4 * |
| |
| | 2 | |
16 wrz 19:26
wojti:

dzięki wielkie przegapiłem to.
Jeżeli muszę policzyć objętość bryły która ma w podstawie trójkąt jak na rysunku A(0,0,0)
B(1,0,0) i C(1,2,0) i została ścięta powierzchnią z=6−x
2−y
2 to będzie całka podwójna
∫∫6−x
2−y
2dydx
0≤x≤1 i 0≤y≤2 czy w y wpisuję od 0 do 2x?
16 wrz 19:43
Krzysiek: dla 0≤x≤1 i 0≤y≤2
obszarem jest prostokąt więc źle.
powinno być 0≤y≤2x czyli Twoja druga opcja
16 wrz 19:48
wojti: dzięki
16 wrz 20:03
wojti:

z=
√9−x2−y2 z=0 i y>0
muszę policzyć ∫∫∫yzdxdydz po tym zbiorze. jest to jedna czwarta okręgu jak na rysunku. wiem że
trzeba zmienić na wsp sferyczne tylko nie wiem jakie będą granice.
Po przejściu będzie ∫∫∫(rcosθsinΦ rsinθ)(−r
2cosθ)drdΦdθ
r powinno być w granicach 0≤r≤3
θ wydaje mi się że 0≤θ≤π/2
i wtedy Φ w −π/2≤Φ≤π/2
dobrze myślę czy znowu gdzieś robię błąd?
16 wrz 21:17
Krzysiek: jak dla mnie to jest:
Jakobian: r2 cosθ
Φ∊[0,π] (I i II ćwiartka)
θ ∊[0,π/2] ( z>0)
16 wrz 21:25
wojti: ok zamieniłem x z y i stąd mi wyszło −π/2≤Φ≤π/2
jakobian zawsze jest r2cosθ?
16 wrz 21:45
16 wrz 21:48