Formuła zdaniowa
Ania: Proszę o sprawdzenie:

Rozwiąż w zbiorze liczb rzeczywistych formę zdaniową: F(x): x>4⇒1<x<3
Df= R
x>4 ⇒ 1 <x <3
1 0
x>4 ⋀ 1 ≥ x ≥ 3
x ∊ (4,
∞) ⋀ x ∊ < 1; 3 >
I co dalej z tym zrobić, bo nie mam pojęcia? Trochę mętnie nam to nauczyciel wytłumaczył.
Tzn, jakie jest rozwiązanie tej formuły zdaniowej, bo nie wiem.
Dzięki z góry.
16 wrz 18:53
Basia:
dla x∊(−∞;4> poprzednik jest fałszywy więc niezależnie od wartości logicznej następnika
implikacja jest prawdziwa
dla x∊(4;+∞) poprzednik jest prawdziwy, a następnik fałszywy czyli implikacja jest fałszywa
czyli:
1 dla x∊(−∞;4>
F(x) =
0 dla x∊(4;+∞)
i tyle
(= czytaj "ma wartość logiczną"; nie ma tu znaku ||| w poziomie)
17 wrz 00:37