pochodna
Karolina: Pochodna z funkcji: f(x) = 2x +
1x 
Prosze o odpowiedz.
Wiem, ze to bedzie f'(x) = 2 + ?
Mam uzyc tutaj zalozenia (
fg)' = f'g − fg' / g
2 ?
16 wrz 20:11
16 wrz 20:13
Karolina: a x' = 1 ?
16 wrz 20:16
Karolina: w sensie x' = 1 ?
16 wrz 20:16
16 wrz 20:16
Krzysiek: Karolina . Mialem to bardzo dawno pod koniec lat siedemdziesiatych. . Z tego co sobie
przypominam to bedzie tutaj wzor na sume pochodnych czyli pochodna 2x + pochodna 1/x. Pochodna
z 2x=2 ale co zrobic z pochodna 1/x − nie ma wzoru . Wobec tego trzeba uzyc wzoru na iloraz
pochodnych (to zalozenie co napisalas i tego wzor na iloraz pochodnej −wiesz jaki ) . Nie wien
czy dobrze pamietam ale jesli to policzysz ze wzoru na iloraz to powinno wyjsc ze pochodna
1/x=−1/x2(te kreski to dzielenie ) . Wobec tego cala pochodna 2x+1/x=2+(−1/x2)=2−1/x2.
Niech to jeszcze sprawdzi ktos dzisiejszy . czesc
16 wrz 20:41
Krzysiek: No widzisz Piotr napisal wczesniej .
16 wrz 20:46
Basia:
co bardzo łatwo udowodnić
17 wrz 02:28
Basia: a jeszcze bardziej ogólnie:
| | C | | C | |
( |
| )' = − |
| *f'(x) |
| | f(x) | | f2(x) | |
też bardzo łatwo udowodnić
17 wrz 02:30
17 wrz 02:37
Gustlik: ze wzoru (x
n)'=nx
n−1
| | 1 | | 1 | |
( |
| )'=(x−1)'=−1x−2=− |
| 2 |
| | x | | x | |
17 wrz 02:38