układ równań:)
szklanka:
Jak zrobić z tego układ równań aby wyliczyć a i b?

(2a−8)x+(a+b)=3
16 wrz 23:27
asdf: sam to wymyśliłeś czy masz takie zadanie?
16 wrz 23:36
Vizer:
{ 2a − 8 = 0
{ a + b = 3
16 wrz 23:41
szklanka: dzięki Vizer,a dlaczego pierwsze wyrażenie jest równe 0 ? I co się stało z x?
16 wrz 23:45
16 wrz 23:48
Vizer: Wyrażenie z lewej strony musi być równe wyrażeniu z prawej. Po prawej stronie mamy cyfrę 3 i
zastanawiamy się jaka musi być lewa strona. więc 2a − 8 musi być równe 0, bo z prawej strony
nie mamy żadnego x − a, więc jest to jedyny możliwy ruch by się go pozbyć. Zostaje nam jeszcze
a + b, które musi być równe 3 bo jest to wyraz wolny, który nam zostaje. Nie umiem już
dokładniej wytłumaczyć.
16 wrz 23:51
Eta:
f(x)=(2a−8)x+(a+b) , g(x)=3
to f(x)=g(x) jeżeli
(2a−8)*x+ (a+b)= 0*x+3
to: 2a−8=0 i a+b=3
17 wrz 00:03
szklanka:
| | ⎧ | a+b=0 | |
| a może być że | ⎩ | 2a−8=3 | ?
|
17 wrz 16:22
szklanka: pomocy !
17 wrz 19:17
ZKS:
Vizer i Eta napisali czemu nie może być po Twojemu. Czemu szukasz dziury w całym.
Po prawej stronie równania masz wartość stałą bez żadnej zmiennej więc musisz doprowadzić lewą
stronę równania aby była taka sama jak prawa.
17 wrz 19:23