funkcja kwadratowa z parametrem i wartoscia bezwzgledna
Aneta321: 1. Dla jakich wartości m nierówność (m2−1)x2+2(m−1)x+2>0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą?
2. Dla jakiej wartosci parametru m suma kwadratów rozwiazan rownania x2−(m−5)+2(3−m)=0 jest
najmniejsza?
3. Rozwiąż równanie |x2−2|−|x2−9|=7
4. Rozwiąż nierówność x2−4x+|x−1|+3≤0
5. Zbadaj liczbę rozwiazan rownania |x2−2x−8|=m w zależnośći od parametru m.
4 lis 21:17
Mat: Narysuj wykres funkcji
I x2 − 4x + 3 I = m + 2
16 wrz 22:56
16 wrz 23:00
Mila: W drugim zadaniu, chyba czegoś brakuje.
Jeśli masz odpowiedzi, to napisz.
zaczynam 5)
16 wrz 23:02
Mila:

5)
|x
2−2x−8|=m
Rozwiązuję graficznie.
f(x)=x
2−2x−8
Δ=36
x−1=−2 lub x
2=4
f(1)=1−2−8=−9
|f(1)|=9
1) dla m<0 brak rozwiązań
2) dla m=0 dwa rozwiązania
3) dla m∊(0;9) 4 rozwiązania
4) dla m=9 3 rozwiązania
5) dla m>9 2 rozwiązania
16 wrz 23:18
Mila:

3) |x
2−2|−|x
2−9|=7
x
2−2≥0⇔x≥
√2 lub x≤−
√2
x
2−9≥0⇔x≤−3 lub x≥3
1) x≤−3 (obydwie funkcje mają wartości nieujemne)
x
2−2−x
2+9=7
7=7 równanie spełnione dla x∊(−
∞,−3)
2) x>−3 i x≤−
√2
x
2−2−(−x
2+9)=7
x
2−2+x
2−9=7
2x
2−11=7⇔2x
2=18
x=3 lub x=−3 nie należą do przedziału
brak rozwiązania w tym przedziale.
wysyłam.
Za chwilę cd.
16 wrz 23:45
Mila: 3) x∊(−√2;√2) obydwie funkcje ujemne
−x2+2−(−x2−9)=7
−x2+2+x2+9=7
11=7 sprzeczność, brak rozwiązań w tym przedziale
4)Teraz dokończ , tak jak Ci pokazałam.
16 wrz 23:48