Liczbę zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego
Łukasz: Liczbę 0,(4) − 0,2(1) zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego. Wynik wg książki ma
wyjść 7/30
10 kwi 16:04
Jack:
a) x=0,(4)
10x = 4,(4)
Zatem:
10x − x = 4,(4) − 0,(4)
9x=4
b) x=0,2(1)
10x=2,(1)
100x=21,(1)
zatem
100x−10x=21,(1)−2,(1)
90x=19
10 kwi 17:12
Łukasz: Dzięki
10 kwi 17:38
loli lol: 0,0(7)
17 wrz 16:48
loli lol:

<3
17 wrz 16:50
seba: 1,(3)
29 wrz 18:53
seba: zamień na ułamek nieskracalny
1,(3)
2,6
5,0(12)
pomocy
29 wrz 18:55
ola: Zmień liczbę 2,2(06) na nieskracalny ułamek zwykły. Jak to się robi ?
18 maj 12:49
Basia:
x = 2,2(06)
10x = 22,(06)
1000x = 2206,(06)
1000x − 10x = 2206,(06) − 22,(06) = 2184
990x = 2184
| | 2184 | | 1092 | | 364 | | 34 | |
x = |
| = |
| = |
| =2 |
| |
| | 990 | | 495 | | 165 | | 165 | |
18 maj 13:02