Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach:
xxx: Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach:
mx−3y+2=0 i 2x−y+n=0
a) są równoległe
b) są prostopadłe
c) pokrywają się
d) przecinają się
Prosze bardzo o pomoc


17 wrz 18:36
Nienor: y=2x+n
m=6
D) m≠6
17 wrz 18:43
xxx: a skąd sie wzielo ze a2=2

a nie 2/3
17 wrz 18:50
Nienor: Co?
17 wrz 18:51
xxx: jak mam wzor:
y=m/3 x + 2/3
to a1= m/3 tak

a czemu a2=2 a nie 2/3
17 wrz 18:54
Nienor: bo w drugiej prostej współczynnik a=2. O który podpunkt ci chodzi?
17 wrz 18:57
xxx: obojetne o ktory podpunkt
17 wrz 18:58
xxx: a pomozesz mi jeszcze w jednym zadaniu

prosze
17 wrz 19:00
Nienor: Chyba wiem o co ci idzie. Te współczynniki wyszły mi z wyliczenia y z każdej z podanych przez
ciebie prostych.
A jakim?
17 wrz 19:03
xxx: Wykonaj polecenia:
a) przez punkt P o odciętej 3 należący do prostej o równaniu 3x−y+5=0 przeprowadzono prostą
prostopadła do danej prostej. Napisz równanie tej prostej.
17 wrz 19:06
Nienor: y=3x+5
| | −1 | |
prosta prostopadła → g(x)= |
| x+b i przechodzi przez punkt P(3,14) |
| | 3 | |
b=15
17 wrz 19:10
pigor: ... przy czym
w a) musisz dopisać n∊R−{23} ,
w b) i d) n∊R
17 wrz 19:10
xxx: cos ci zle wyszlo.
17 wrz 19:12
Nienor: Proste pokrywające się też są równoległe.
Co źle wyszło?
17 wrz 19:15
xxx: wynik ma byc: x+3y−45=0
17 wrz 19:17
Nienor: Dobrze wyszło. Tylko musisz napisać sobie równanie prostej sprowadzić je do postaci ogólnej.
17 wrz 19:19
xxx: wogule nie wiem skad sie to wzielo, nie ma jakiegos innego sposobu na to
17 wrz 19:20
17 wrz 19:22
xxx: jakos dziwnie to napisales xd albo wytlumaczysz mi co trzeba zrobic w tym?
17 wrz 19:26