Równania i nierówności wykładnicze - rozwiąż nierówności POMOCY ! :)
Filip: Równania i nierówności wykładnicze − rozwiąż nierówności POMOCY !

ZADANIE 1
a) 3
x−4 > (
√3)
2−x
b) (8
√2)
x−3 < (
√24)
x+1
ZADANIE 2
a) 0,25 * 4
2x−3 ≥ (0,125
√2)
1−x
b) (
81125)
2x+3 * (
2581)
2x+3 ≤
15
ZADANIE 3
a) 5*2
x+1 − 3*2 > 28
b) 4
x > 9*2
x−8
Rozwiąże ktoś? Proszę z góry wielkie Dzięki
1 kwi 19:20
Eta: Witam Filipie

pomagam
1 kwi 19:40
Filip: Super! Widać że zawsze można na Ciebie liczyć !
1 kwi 20:02
Eta: zad1/
a) 3x *3−4 > (31/2)2−x
3x *3−4 > 31 − x2
3x 3
−−−− > −−−−− to : 33x/2 > 35
3−x/2 3−4
to 3x/2 > 5 => 3x > 10 => x > 103
b)
( 23 *21/2)(x−3) <( 2−3/2)x+1
272*(x −3) < 2−32*(x+1)
to:
72*(x−3) < −32(x +1) / *2
7 +x − 3 < −3x −3
4x < −6
x < −32
1 kwi 20:05
Eta:
Sory! ostatnie jeszcze poprawię bo błednie się wysłało

od trzeciej linijki od dołu poprawiam:
7( x −3) < −3( x +1)
7x − 21 < −3x −3
10x < 18
x < 1,8 sprawdzaj ,bo ciężko się to pisze
1 kwi 20:10
Eta:
zad2/ a) 0,25 = 14 =2−2
0,125 = 18 = 2 −3
√2 = 21/2 4= 22
po podstawieniu mamy:
2−2*24x−6 ≥ (2−3 *21/2)1−x
24x−8 ≥ 2−52(1−x)
to: 4x −8 ≥−52*(1−x)
8x − 16 ≥−5 +5x
3x ≥11
x ≥113
1 kwi 20:18
Filip: ok
1 kwi 20:19
Eta: zad2 b)
korzystamy ze wzoru a
n *b
n = (a*b)
n
zatem:
(
81125*
2581)
2x+3 ≤
15
po skróceniu mamy:
(
15)
2x+3 ≤
15
ponieważ podstawy są ułamkiem
15
czyli funkcja malejaca to zwrot nierówności zmieniamy na przeciwny:
czyli 2x +3
≥ 1
2x ≥ − 2
x ≥ − 1
1 kwi 20:24
Eta:
zad 3/
nie napisałeś co jest w drugim − 3*2 chyba miało być −3*2
x
tak też policzyłam

napisz czy tak?
a) 5*2
x *2 − 3*2
x >28
10*2
x − 3*2
x >28
7*2
x > 28 / :7
2
x > 4
2
x > 2
2 =>
x >2
1 kwi 20:28
Eta: zad3/b)
4
x = 2
2x
zatem:
2
2x > 9*2
x − 8
podstawiamy za 2
x = t 2
2x= t
2
mamy:
t
2 − 9t +8 >0 Δ= 49
√Δ= 7
t
1= 8 t
2 = 1
to nierówność z "t" ma postać:
( t −8)(t −1) >0 zatem t€( 1,8)
to 2
x= 1 lub 2
x = 8
2
x= 2
0 lub 2
x = 2
3
x = 0 lub x= 3
zatem nierówność ma rozwiązanie dla
x€( 0, 3)
1 kwi 20:37
Eta: Ufffffffffffffff ,... Sprawdzaj rachunki!
1 kwi 20:39
Filip: tak mial byc −3*
x
a w zadaniu 1 przyklad pierwszy to jest −
x2
1 kwi 20:39
Filip: w zadaniu 3 a) 5*2x+1 − 3*2 > 28 , dobrze napisalas ? bo chyba zgubilaś x+1
?
1 kwi 20:47
Eta: Sory Filip

ja nie jestem duchem?
popraw więc sam , dasz radę ,bo już naprawdę
nie chce mi sie tyle pisać
to proste .... wstawiaj taka liczbe jaka powinna być,
sposób rozwiazania już Ci podałam
Właśnie dlatego "koślawe" wyniki wyszły

Dasz radę , powodzenia!
Uwaga: takie masz rozwiazania jakie podajesz dane ? ok?
a więc poprawiaj

i nie dawaj przypadkiem nowego postu


1 kwi 20:49
Eta: nie zgubiłam



bo napisałam tak:
5*2
x+1 = 5*2
x*2 −−−− to jest to samo


!
1 kwi 20:51
Filip: poprawilem.. wszytsko sie zgadza, Dziękuje
1 kwi 20:54
misia: 2x2−3x>0
16 mar 21:34
misia: (2−7x)(3x−2)>/0
16 mar 21:35
karo: (3√2)x−3=161/3x+2
17 wrz 17:30
pati: 0,5 2x2−x ≥1
28 wrz 18:49
Antonni: 0,5*4x−x≥1
2x−x≥1
x≥1 czyli x∊<1,∞)
28 wrz 18:52