.
DSGN.: Funkcja f kazdej liczbie naturalnej dodatniej n przyporzadkowuje liczbe˛ wszystkich liczb
naturalnych nalez cych do zbioru rozwiazan nierównosci (n − x)(x − 2n) > 0 z niewiadoma
x. Napisz wzór funkcji f i narysuj jej wykres dla n < 6.
11 kwi 21:27
Eta:

Rozwiązaniem nierówności jest: x€ (n, 2n) i n€ N+
dla n = 1 −−−− zero rozwiązań
n= 2 −−−− 1 rozwiązanie (2, 4) n= 3
n=3 −−−− 2 rozwiązania ( 3, 6) n={4,5}
itd........
wzór funkcji
f(n)= n−1
11 kwi 21:46
11 kwi 21:49
DSGN.: wielkie dzięki

11 kwi 22:29
Eta:
11 kwi 23:27
szklanka:
podbijam stary temat, skąd mam wiedzieć że dla n = 1 −−−−> zero rozwiązań? Jak to sprawdzić?
16 wrz 20:56
szklanka: podbijam moje pytanie
17 wrz 07:03
szklanka: ?
17 wrz 16:10