ciągi liczbowe
Martyna: Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 19, a suma ich kwadratów jest
równa 133. Jakie to liczby?
18 lut 16:46
Eta:
a, b , c ---- tworza ciąg geom.
to b
2 = a*c ( z def ciągu)
a +b +c = 19 ( z treści zad.)
a
2 + b
2 + c
2 = 133 ) też z tresci zad.)
Należy rozwiązać układ trzech równań i policzysz a, b , c
Spróbuj rozwiązać sama!
Możesz sobie łatwo sprawdzić swoje wyniki
powodzenia! Wierzę w Ciebie
18 lut 17:35
Ola: Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 19, a suma ich kwadratów jest równa
133. Jakie to liczby?
17 wrz 16:47
Maslanek: Myślę, że rozwiązanie się nie zmieniło
17 wrz 16:48
asdf: Ale za to nick się zmienił

A to szczwana bestia
17 wrz 16:51
Ola: ale ja nie wiem jak obliczyć te układy równań pomocy
17 wrz 16:51
Ola: Po rozstrzygnięciu konkursu rozdzielono 15500 zł na nagrody, w których najmniejszą była kwota
500 zł, a każda nastepna dwa razy większa niż poprzednia. Wiedząc że kwoty nagród tworzą
rosnący ciąg geometryczny oblicz liczbę nagród i podaj ich wartości.
to też problem

!
17 wrz 16:53
Maslanek: a
1=500
q=2
500(1−2
n)=−15 500
1−2
n=−31
2
n=32
n=5.
17 wrz 16:57
Ola: kwotę 10 890zł rozdzielono na nagrody. pierwszą nagrodą była kwota 7290 zł a każda następna
była tą samą częścią nagrody poprzedniej. Wiedząc ,że najmniejsza nagroda to 90 zł, oblicz
a) ile było nagród
b) wartość każdej z nagród
już te poprzednie zrobiłam teraz mam z tym problem .
17 wrz 17:01
Ola:

proszę o szybką pomoc
17 wrz 17:03