a i b
szklanka:
Jak z tego obliczyć a i b ?

↓
2ax +a +b= 8x+3
17 wrz 16:41
Maslanek: 2ax−8x+a+b−3=0
2x(a−4)+(a+b−3)=0
Czyli, aby suma była równa 0, to: a−4=0 oraz a+b−3=0
17 wrz 16:44
asdf: 2ax + a + b = 8x + 3
2ax − 8x + a + b = 3
(2a − 8)x + a + b = 3
Wczoraj przecież dawałeś to samo zadanie...
17 wrz 16:44
szklanka:
wiem o tym że podawałem, ale mi tutaj chodzi o działania na takim wyrażeniu, nie wiem jeszcze
co się stało z 2x , co się z nim dzieje ,dlaczego nie bierzemy go pod uwagę?
17 wrz 19:30
asdf: juz masz wytlumaczone we wczesniejszym temacie, poczytaj to kilka razy i zrozumiesz...
17 wrz 19:35