jezeli funkcja kwadratowa przecina os OY w punkcie np 5 to c=5?
gosc: jezeli funkcja kwadratowa przecina os OY w punkcie np 5 to c=5?
27 gru 18:03
Trivial: tak, podstaw sobie x = 0. Wszystko się wyzeruje oprócz c.
f(x) = ax2 + bx + c.
27 gru 18:04
amelia: f(x)=x2+2x jak obliczyć punkt przecięcia z osią Y?
17 wrz 17:44
pigor: ... po prostu f(0)=0=c i tyle , a więc "nie ma c"" to znaczy c=0

. ...
17 wrz 17:46
pigor: , czyli f(x)=x(x+2) , a więc parabola (wykres) przecina oś OX w x=y=0 i x=−2 . ...
17 wrz 17:47