Wartość bezwzględna
robertn5012: Rozwiąż nierówność |x2+6x−7|>6+|x+7|
6 maj 21:10
robertn5012: no okej a w jakich przedziałach rozpatrywałeś te nierówności? bo ja (−∞;−7), (−7;1) i (1;+∞)
6 maj 21:16
robertn5012: i rozpatruję trzy przypadki i tak sobie narysowałem tą parabole i jest mniejsza od zera w
przedziale
(−7;1)
6 maj 21:17
robertn5012:
6 maj 21:43
piotrek: −4 −5 −3 + 6
16 wrz 23:44
Mila: Jutro rozwiążę.
17 wrz 00:44
Basia:
x
2+6x−7 = 0
Δ = 36+28 = 64
czyli trzeba rozważyć przedziały: (−
∞;−7> (−7;1) <1:
∞)
1.
x∊(−
∞;−7> ⇒ |x
2+6x−7| = x
2+6x−7 ∧ |x+7| = −(x+7) = −x−7
i mamy nierówność
x
2+6x−7 > 6−x−7
x
2+7x−6 > 0
Δ = 49 + 24 = 73
| | −7−√73 | | −7+√73 | |
x∊[ (−∞; |
| )∪( |
| ;+∞) ]∩(−∞;−7> |
| | 2 | | 2 | |
| −7+√73 | | −7+√73 | |
| > −7 czyli jest oczywiste, że ( |
| ;+∞)∩(−∞;−7>∅ |
| 2 | | 2 | |
natomiast
| −7−√73 | |
| < −7 (łatwo sprawdzić) |
| 2 | |
czyli mamy
2.
x∊(−7;1) ⇒ |x
2+6x−7| = −(x
2+6x−7) = −x
2−6x+7 ∧ |x+7| = x+7
mamy nierówność
−x
2−6x+7 > 6+x+7
−x
2 − 7x −6 > 0 /*(−1)
x
2 + 7x + 6 < 0
Δ = 49 − 24 = 25
x∊(−6; −1)∩(−7;1)
czyli mamy
x∊(−6;−1)
3.
x∊<1;+
∞) ⇒ |x
2+6x−7| = x
2+6x−7 ∧ |x+7| = x+7
mamy nierówność
x
2+6x−7 > 6+x+7
x
2 + 5x − 20 > 0
Δ = 25+80 = 105
| | −5−√105 | | −5+√105 | |
x∊ [(−∞; |
| )∪( |
| ;+∞)]∩<1;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
czyli
| | −5−√105 | |
(−∞; |
| )∩<1;+∞) = ∅ |
| | 2 | |
| −5+√105 | |
| > 1 (znów łatwo sprawdzić) |
| 2 | |
czyli mamy
ostatecznie:
| | −7−√73 | | −5+√105 | |
x∊x∊(−∞; |
| )∪(−6;−1)∪( |
| ; +∞) |
| | 2 | | 2 | |
liczby dość paskudne; sprawdź czy się nie pomyliłam w rachunkach i czy Ty się nie pomyliłeś
przepisując treść zadania
17 wrz 01:08
Gustlik:

|x
2+6x−7|>6+|x+7|
↓ ↓
x=−7 v x=1 x=−7 ← m. zerowe wyrażeń w modułach
Metoda "osi i tabelki" − skorzystam z obliczeń
Basi − tą metodą o wiele łatwiej układa się
założenia, bo widać w tabelce, co sie robi.
1
o) x
2+6x−7>6+(−x−7) ⋀ zał. x∊(−
∞, −7>
2
o) −x
2−6x+7>6+(x+7) ⋀ zał. x∊(−7, 1)
3
o) x
2+6x−7>6+(x+7) ⋀ zał. x∊<1, +
∞)
Dalsze obliczenia jak u
Basi.
Odp. 1
o) U 2
o) U 3
o)
17 wrz 02:22
Mila: Basia, Gustlik .Pozdrawiam i podziwiam. Właśnie chciałam to teraz dopiero rozwiązać.
17 wrz 15:44