Funkcja kwadratowa
EWELINA: Narysuj wykres funkcji y=x
2 − 6x− 9 Obliczyć deltę miejsca zerowe p i q. Proszę pilnie o pomoc
jutro dostanę jedynkę jak tego nie zrobię
22 paź 22:58
AROB: pomogę (żebyś nie dostała jedynki)
22 paź 23:07
Mrówka: wzór na deltę: delta (trójkącik) = b
2−4*a*c, gdzie a to liczba stojąca przy x
2, b to liczba
stojąca przy x, c to liczba wolna ( bez x)
więc u nas delta = (−6)
2 − 4*1*(−9)= 36 − 4*(−9) = 36 + 36 = 72
wzór na p= (−b)/2a = (− (−6))/ 2*1= 6/2= 3
q = (−delta)/ 4a = (−72) / 4*1= (−72) / 4 = −18
miejsca zerowe są dwa bo delta jest większa od 0. Wzory na nie to: x1= (−b −
√delta) / 2*a ,
x2 = (−b+
√delta)/4*a, gdzie
√delta oznacza pierwiastek z delty

więc tu x1 = (6 −
√72) / 4 = (6 − 6
√2) / 4 − to jest mniej więcej −0,6
x2 = (6 +
√72) / 4 = (6+6{2}) / 4 − to jest mniej więcej 4,2
i teraz na układzie współrzednych zaznaczasz na osi x te dwa punkty : x1 i x2, potem
zaznaczasz punkt o współrzednych (p,q) czyli u Ciebie (3, −18)− to będzie wierzchołek i od
niego łąćzysz go z jednym x1 i z drugim x2 przeciagasz w górę coraz szerzej i wykres gotowy
22 paź 23:15
AROB: y = x
2 − 6x − 9
Δ= b
2 − 4ac = 36 + 36 = 72,
√Δ =
√72 =
√36*2 = 6
√2
| | 6+6√2 | | 2(3+3√2) | |
x1 = |
| = |
| = 3+3√2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 6−6√2 | | 2(3−3√2) | |
x2 = |
| = |
| = 3−3√2 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz narysuj parabolę ramionami skierowaną w górę,która ma wierzchołek w punkcie (3,−18),
a miejsca zerowe będą przybliżone: x
1 ≈ 7,2, x
2 ≈ −1,2
Życzę, abyś nie dopuściła do jedynki, bo to chyba proste było.
22 paź 23:22
AROB: Mrówka, błędnie podałaś wzory na pierwiastki

! Zatem źle są obliczone x
1 i x
2.
22 paź 23:28
Mathew: AROB zerknij prosze na moje zadanko jesli masz chwile.. dziekuje
22 paź 23:30
Mrówka: no tak, zamiast przez 4a powinno byc przez 2a i już
22 paź 23:35
Daro: Arob prze chuju we wzorze na X1 i X2 dzieli się przez 2a a nie przez 2...
Jak kogoś pouczasz to sprawdź pierwsze swoją wypowiedź
10 kwi 16:09
FALCON94: Daro ty PARÓWO

xD AROB podstawil już od razu wartości do wzoru i wyszło mu dobrze więc
pozdrawiam cię koleś... xD
14 wrz 19:49
Olaaa:

Jak mogę rozłożyć pierwiastek z 28?
16 wrz 19:18
krystek: √4*7=2√7
16 wrz 19:19
Eta:
√28= √4*7= √4*√7= 2√7
16 wrz 19:19
Olaaa: Dzięki
16 wrz 19:20
Magda: Oblicz:
(5+2√7 − 5−2√7) do pot.2
16 wrz 19:29
Piotr:
0
16 wrz 19:30
Magda: Słuchajcie, czy możliwe jest żeby odcinek AB wyszedł równy 0?
16 wrz 20:19
Aga1.: IABI=0⇔A=B
16 wrz 22:34
piotrek: Δ=1
19 wrz 20:42
adam: Δp=p o − p
23 lut 19:05
ada: 2x>1
11 kwi 21:35
mateusz:
28 sty 12:12