Równania
adam: Rozwiąż równania
a)|x+3| = 7
b)|x−2|=4
c)|x+5|=−3
czy rozwiazaniami tych rownan są
a) x=4
b)x=6
c)x=−8
17 wrz 19:02
17 wrz 19:07
adam: a) x= 4 i x=−10
b x= 6 i x=−2
c) x=−8 i x= −2
teraz dobrze
17 wrz 19:13
ZKS:
Powiedz jak doszedłeś do rozwiązania w podpunkcie c) i wyjaśnij co to jest wartość bezwzględna.
17 wrz 19:15
Nienor: Tak. Wyniki są prawidłowe.
17 wrz 19:18
ZKS:
Nienor w podpunkcie c) są dobre wyniki?
17 wrz 19:18
Nienor: x+5=3 x=3−5 x=−2
x+5=−3 x=−3−5 x=−8
Tak. Co od nich chcesz?
17 wrz 19:20
ZKS:
A to ciekawe!

Od kiedy wartość bezwzględna może przyjmować wartości ujemne?
17 wrz 19:24
pigor: ... ludzie

w c) x∊∅ , równanie sprzeczne . ...
17 wrz 19:24
Nienor: A racja. Gapa ze mnie.
17 wrz 19:24
ZKS:
Sprawdzam odpowiedzi
dla x = −8
|−8 + 5| = −3 ⇒ |−3| = −3 ⇒ 3 ≠ −3
dla x =−2
|−2 + 5| = −3 ⇒ |3| = −3 ⇒ 3 ≠ −3
17 wrz 19:25
adam: dzięki wielkie
17 wrz 19:27