matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 785,
784
,
783
,
782
,
781
,
780
,
779
,
778
, ...,
całe
Zadania
Odp.
29
Kuba:
Oblicz wartość wyrażenia, nie używaj kalkulatora.
√
113
2
−112
2
+
√
89
2
−80
2
2
Max:
Kule bilardowe ułożono w trójkąt, tak że przy jego wierzchołku była jedna kula, za nią dwie kule, potem trzy kule itd. Przy podstawie znajdowało się 7 kul. Z ilu kul ułożono ten trójkąt?
10
demo:
:::rysunek::: Witam
16
Kaska :
witam ; ) Może ktos mi w tym pomóc ..?
10
monika:
rozwiąż równanie 6x
7
−4x
5
+2x
6
=4x
6
−8x
5
2
grzesiek :
rozwiąż podany układ równań 2x + 3y=9
5
Kamil:
Pięcioosobowa rodzina (rodzice, starsza córka i bliźniaki) ustawiają się do zdjęcia. a) Ile jest możliwych ustawień dla osoby rozróżniającej bliźniaki
3
Krysia:
Wyznaczyć równanie prostej prostopadłej wyznaczonej przez wektor [4a,0] przechodzącą przez punkt (2,2b).
1
aneta:
w gonitwie bierze udział 10 koni .na ile sposobów można a)ustawić zakłady na trzy pierwsze miejsca?
5
daksss:
dane są punkty K=(−1,−2) i L=(3,4) znajdź na osi x taki punkt A aby trójkąt KAL był prostokątny,
5
JUSTA:
1 2 − − __
1
aneta:
dany jest zbiór cyfr A − a,1,2,3,4,5 ile jest możliwości utworzenia liczb różnocyfrowych i trzycyfrowych z cyfr zbioru A jeżeli
1
aneta:
cztery pączki są nadziewane dżemem a 5 budyniem losowo wybrano 3 pączki jakie est prawdopodobieństwo ze wszystkie trzy są nadziewane dżemem
2
studenciak:
znalesc o ile istnieje funkcje odwrotną:
1
aneta:
osiem osób stoi w kolejce po bilety(w tym cztery panie)Na ile sposobów a)stoją w dowolnej kolejności
2
cezary:
rozwiąż równanie 4=a+b
2
nawiedzona:
z cyfr 1,2,3,4,5,6 tworzymy liczby trzycyfrowe w których cyfry nie mogą się powtarzać oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że otrzymana liczba jest podzielna przez 5
7
studenciak:
ile to jest:
4
Monika:
Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań równania ze względu na wartości parametrów. (proszę o napisanie kiedy równanie ma 1 rozwiązanie, kiedy jest
5
BigMax:
:::rysunek::: Okrąg przedstawiony na rysunku jest styczny do osi OX w punkcie ( 2,0), a prosta k
7
Karlo:
Siemanko potrzebuje pomocy
sin3x + sin5x = sin4x
1
Angelik:
zapisz w postaci ułamka zwykłego lub liczby mięszanej i skróć jeśli to możliwe 3,8707 9,018
1
snikers:
a) x
2
(x−5)=x
2
b) x(3−2x)=(3−2x)
2
1
ted:
http://www.zadania.info/6422162
0
kasia:
W trójkącie równoramiennym ABC boki mają długości odpowiednio
AB|= 6cm |AC|=|BC|= 10 cm. Oblicz długości środkowych tego trójkąta.
8
asia:
zamień postać kanoniczną na ogólną i iloczynową y=2(x−1)
2
−5
9
niunia:
mam takie pytanko może być pod pierwiastkiem liczba minusowa np
√
−25
5
szklanka:
14
Łukasz:
x
3
− 3x+2=0
10
Karolcia:
rozwiąż równanie 3x
3
−5x
2
*9x+15=0
26
Rybak:
oblicz: a) log
3
√
3
5
1
karol:
(
9
x+8
− x
1
3
+2 dzielone wszystko(w mianowniku , chodzi o ten drugi ulamek) przez x do 2/3 odjąć 2x do 1/3 plus 4) * x
4
/3 + 8x do 1/3 dzielone wszystko( w mianowniku) przez 1−x
10
Moniaaa:
Zastosuj prawa De Morgana i podaj zaprzeczenia : a) Posadzimy tutaj drzewa lub krzewy.
0
luk:
Witam potrzebuję pomocy z nierównością. Założenie x
5
+y
5
+z
5
=3 x
100
19
+y
100
19
+z
100
19
≥3
2
Martyna:
Witam!
1
basia:
rozwiąż równanie (2x−1)
2
− (2x+1)
2
=x
2
4
szklanka:
Funkcja określona jest następująco:
6
xxx:
Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty A i B, jeśli:
7
Ambryll:
Przedstaw w postaci ogólnej: y=
√
2
(x−
√
2
)(x+1)
5
ona:
y= 3x
2
−5x−7 x∊<−8;3>
2
Zielony:
Liczbę 36 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, aby róźnica ich kwadratów była równa 144. Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? Nawet nie rozwiązać całego tylko wytłumaczyć o co chodzi
1
Luk:
b=4 −
√
3
+
√
3
/3
3
Luk:
b= 4−
√
3
+
√
3
przez 3
0
Kasia :
Ciąg trzech liczb całkowitych (a,b,c) jest ciągiem geometrycznym którego iloraz jest liczbą całkowitą. Jeżeli do najmniejszej z nich dodamy 9 to otrzymamy trzy liczby ktore odpowiedno
0
Kaja:
a) A ∩ (A\B) = A \ (A∩B) b) A∪(B\C) =(A∪B) \ (A∪C)
1
maniek:
stosując sie do podanego przykladu rozłóż wielomian w na czynniki przyklad w(x)=x
4
+4=(x
4
+4x
2
+4)−4x
2
=(x
2
+2)
2
−(2x)
2
=(x
2
−2x+2)(x
2
+2x+2)
1
asdasd:
Wyznacz sinus kata ostrego rombu, wiiedzac, ze pole kola wpisanego w ten romb jest rowne polowie pola rombu..
13
Julia:
Rozwiąż nierówność
5x−3
≥5
7+4x
8
TomKRK:
Mam problem z działaniami. Treść zadania to: Wykonaj działania i uporządkuj otrzymany wielomian.
1
szklanka:
2
Andrzej:
3
√
20+
√
392
+
3
√
20−
√
392
=4 −−−> podniosłem to do sześcianu następnie wyliczeł i powróciłem do takiego samego równania jak na początku. Czy w ten sposób wykazałem, że to prawda czy robi
6
Pomocy :c:
Ramię ostrokątnego trójkąta równoramiennego ma długość b, zaś podstawa ma długość a. Wyznacz odległość ortocentrum trójkąta od jego podstawy.
30
Zielony:
najmniejszym pierwiastkiem rownania x
3
+2x=3x
2
jest?
0
Fizyk:
Wiem że już było ale proszę o rozwiązanie: chcę sprawdzić czy mam dobrze: Fobos (księżyc Marsa) przyciąga pewne ciało siłą, której wartość jest o 152N mniejsza od
5
ona:
rozwiąż nie równość
0
Patryk:
:::rysunek::: 3. Na rysunku [w załączniku RYS. 1] pokazano położenie w terenie trzech wsi W1, W2 i W3.
2
Ater:
Trzy okręgi o promieniach równych 3 cm są parami styczne zewnętrznie. Oblicz promień okręgu stycznego z każdym z tych okręgów wewnętrznie.
5
szklanka:
5
Julia:
proszę o pomoc
mam coś takiego : Określ położenie prostej i okręgu
38
szklanka:
określ dziedzinę
3
Nestea:
:::rysunek::: Uzasadnij, że prosta L dzieli odcinek AB na połowy. a) i b)
8
ona :
−6
2
"+8x
2
=9x−12=0 jak to zrobić ?
4
:(:
Udowodnij słuszność praw de Morgana , proszę pomóżcie mi , nawet nie wiem o co tu chodzi
3
nawiedzona:
A i B są zdarzeniami losowymi w zbiorze Ω takimi że P(A) 0,8 i P(B) 0,4 sprawdź czy zdarzenia są rozłączne.
7
Sadman:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie jeden pierwiastek? Znajdź ten pierwiastek.
3
xxx:
Cena pewnego towaru wraz z 7−procentowym podatkiem VAT jest równa 7169zł. O ile złotych wzrosłaby cena tego towaru, gdyby podatek VAT na ten towar został podniesiony do 22%?
4
nawiedzona:
zdarzenia a i b zawarte w zbiorze Ω i spełniają warunki. P(A) 0,6 P(B) 0,5 oraz A zawarty w B.Oblicz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i
32
ola:
Dany jest ciąg geometryczny w którym a
6
= 12 i a
12
= 26. Oblicz dł. przekątnej sześcianu wiedząc że Pc=64 cm.
1
pierwszak:
Turyści wybrali się w rejs po jeziorze. Wypożyczyli 6 kajaków i 2 żaglówki. Do przystani kajakarze wrócili po trzech godzinach, a żeglarze po czterech. Za wypożyczenie sprzętu
1
remik:
17. a) Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b dla ktorych a
2
− b
2
= 36 b) Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych a i b, dla ktorych a
2
− b
2
= 15
3
aneta:
rzucono 4monety .Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ,że reszka wypadła co najmniej raz. bardzo proszę nie tylko o wynik ale o rozpisanie krok po kroku jak to ma wygladać
1
ttm:
Rozwiąż równanie : (x
2
−9)
√
x−2
=0
2
kiniaa:
16. wyznacz dwie kolejne liczby naturalne ktorych roznica kwadratow jest rowna 65.
44
KuKi:
Witam Mam do zrobienia na 6 trudne zadanie i nie wiem do końca jak zrobić. Jeżeli ktoś pomoże będe
3
szklanka:
2
zyta:
11. Znajdź dwie liczby naturalne podzilene przez 31, których suma jest równa 155. 12. Rozłóż dana liczbę na czynniki pierwsze.
7
matma:
uzasadnij, że 2(1+3+3
2
+.....+3
2
0
1
1
)<3
2
0
1
1
6
dragon:
6. Wykaż, że dla x> 0 i y>0 prawdziwa jest nierówność. a) 2xy ≤ x
2
+ y
2
1
Gutek:
Dana jest liczba trzycyfrowa x. Liczba y powstaje przez zamianę cyfry jedności z cyfrą setek w liczbie x. Uzasadnij, że różnica liczb x i y jest podzielna przez 9 oraz przez 11.
34
Ania :
Wiedząc że tg alfa =2,4 oblicz wartości wyrażeń :
1
Rafał:
Witam, mam do Was pytanie o zadanie, a mianowicie: Podaj kolejne kroki algorytmu Euklidesa dla wyznaczenia NWD (1590, 901)
5
KINGA;]:
hej;} jak sie wyznacza NWN i NWD
5
Paweł:
3
−6
prosiłbym o pomoc o obliczeniu zbioru: |
| <= |
|
x−1
x+1
0
Ela:
Wykaż, że zachodzi równość.
31
lemurek:
Witam! Jak zwykle cały mam problem
19
Patrycja:
Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego :
7
uczen:
Układ równań wydaje mi się że jest sprzeczny, ale chciałbym mieć pewność. Może ktoś to
3
zosia:
Maciek zrobil sobie pelny kubek kawy. PO wypicuy szostej czesci dolal do pelna smietanki. Wypilnastepnie trzecia czesc kubka i znow uzupelnil kubek do pelna smietanka. Teraz Maciek
6
qwerty:
Dlaczego
√
i
3
≠ i
3
2
?
5
supertrampka:
jak narysowac wykres funkcji y=−3
x
2
matroz:
:::rysunek::: Witam, czy mógłby ktoś z was pomóc w zadaniu z fizyki?
5
astral:
O liczbie x wiadomo,że NWD(6,x)=3 oraz NWW (6,x)=90.oblicz x.
1
Paweł:
prosiłbym o sprawdzenie zadania
http://s18.postimage.org/55dr5pg2f/zadanie.jpg
13
TOmek:
:::rysunek::: Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z ramieniem kąt prosty. Wysokosc trapezu poprowadzona
1
Ola:
Wykaż, że zachodzi równość.
1
szklanka:
Wyznaczanie punktów przecięcia się wykresu z osią OY ,
2
Fizyk:
Ciało spadające swobodnie uderzyło z V=40m/s Oblicz h z której spadało ciało oraz czas ruchu. G=10m/s2.
2
Fizyk:
Fobos (księżyc Marsa) przyciąga pewne ciało siłą, której wartość jest o 152N mniejsza od wartości siły, jaką przyciąga je Mars. Oblicz masę tego ciała oraz wartość siły przyciągania
7
Bożoj:
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. Podaj konieczne założenia.
5
Magda *.* :
ile to jest 3* ( 3
15
+ 3
15
+ 3
15
) w książce mam napisane że to ma być 3
17
ale ja nwm jak to rozwiązac więc bardzo proszęę o pomoc
Dziękuje
0
iuiu:
Napisz równania stycznych do okręgu x2+y2−4x+1=0,które poprowadzono z punktu A=(6,1)
2
Sokoov:
Mam kilka pytań natury "technicznej":
1
Fizyk:
gM/gF=2*10(do 3) przyspieszenie grawitacyjne Marsa 3,8m/s2
6
Paweu:
wyznacz zbiór liczb spełniających równanie
√
x
2
+8x+16
− Ix−6I=10
0
Mick:
Może ktoś pomóc z tymi zadankami ? Zad 1
15
Saizou :
Basiek
ja dobrze że jesteś mam kłopoty z niemieckim i potrzebuję zalet i wad wakacji:
3
Majkel:
Powierzchnia Nowej Zelandii jest równa około 269000km
2
. Ile to metrów kwadratowych ? Wynik podaj w notacji wykładniczej.
1
wiad:
Witam chciałbym się zapytać bo nigdzie nie moge znajść mianowicie : czy dwusieczna kąta w trójkącie równoramiennym pada pod kątem prostym?
2
BWNM:
Wyznacz liczby x1, x2, x3,x4, które zaznaczono na osi liczbowej( Odległości między sąsiednimi punktami są jednakowe).
11
Ola:
Sprawdź tożsamość: a)
1
ctg
2
x
+ ctg
2
x = (
1
tgxcos
2
x
)
2
− 2
4
007:
Czy może ktoś pomóc w tych zadaniach? 1.Która z liczb jest większa:
0
Edzia:
Proszę o rozwiązanie tego
. ⎧ x−2 = 10(y−2)
2
Aniia9:
:::rysunek:::
2
Jan:
log
5
(3x−11)+log
5
(x−27)=3+log
5
8
2
Magda *.* :
3 * ( 3 do potęgi 15 + 3 do potęgi 15 + 3 do potęgi 15) proszęę o pomoc
0
ollka17:
wykres funkcji |x+2| dla x<−1
4
potrzebujacy:
Z koła o średnicy 8 cm wycięto trójkąt równoboczny wpisany w to koło. Oblicz pole pozostałej części koła.
7
kasia:
Liczba różnych całkowitych dodatnich dzielników liczby 2
3
9 * 3
4
9 jest
20
tlik:
Witam, nie wiem jak dokładnie wpisać formułę pierwiastka pod pierwiastkiem, tak więc postaram się napisać słownie.
48
Łukasz:
Jak dodać potęgi 5
5
+5
5
lub 5
100
+5
100
błagam pomóżcie...
3
budyń:
Wyznacz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a i b
33
Marek:
Uzasadnij, że liczby niezerowe a,b,c spełniają warunek a
3
+b
3
=2c
3
to
1
1
2
+
=
a
2
+ac+c
2
c
2
+cb+b
2
a
2
+ab+b
2
2
zielona :
Uzasadnij, że jeśli przekątna sześcianu ma długość 3 to jego pole powierzchni wyraża się liczbą wymierna, a objętość niewymierną
31
Sadman:
Wyróżniki podanych trójmianów są dodatnie. Oblicz sumę i iloczyn miejsc zerowych każdego z trójmianów (bez obliczania miejsc zerowych):
4
Sylwia:
W trójkąt równoramienny o podstawie długości 2a i ramieniu długości x wpisano okrąg i połączono odcinkiem punkty styczności tego okręgu z ramionami trójkąta. Odcinek ten podzielił dany
10
ICSP:
Dla
Saizou
na rozruszanie komórek mózgowych
1
julka:
:::rysunek::: Czy wie ktoś co tu się oblicza jeżeli tak proszę o odpowiedź w tych liczbach jak np 10 2,
2
nieuk :
Znaleść punkty w których funkcja przyjmuje najmniejszą i największą wartość
9
aa:
Rozwiąż równianie graficznie. Chodzi mi głównie o to co zrobić z 2− w przekszatłceniach
3
Doriak:
1. W trójkącie ABC boki AB i BC są różnej długości. Wykazać, ze punkt przecięcia dwusiecznej kata przy wierzchołku B i symetralnej boku AC należy do okręgu opisanego na trójkącie ABC.
1
ttm:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(2−m)x
2
+mx+m−4 ma największą wartość równą 2
4
Asia:
Porównaj liczby
5
mag12318:
kasza gryczana−170g olej125g
19
Haadziu:
:::rysunek::: uzasadnij rownanie 1/n − 1/n+1=1/n(n+1)
3
kika!:
Sprawdź, czy lewa strona równania jest równa prawej: a. cosx + tgx / sinxcosx= 1/sinx + 1/cos2x
3
Izi:
:::rysunek::: Dwa okręgi o promieniach 2cm i 1cm są styczne zewnętrznie. Prosta AB jest styczna do tych
4
Ania:
Nie znalazłem podobnego zadania na stronie, także proszę o rozwiązanie tych trzech równań.
2
Lena:
oblicz miarę kąta między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie mają równa długość.
0
michal1103:
Drucianą ramkę prostokątną zgięto w ten sposób, że przybrała ona kształt wycinka koła o polu takim samym, jakie miał poprzednio prostokąt. Wykaż, że promień wycinka jest równy jednemu z
14
Ani:
Dla jakiej liczby naturalnej n jest spełniony warunek n−1≤x<n?
5
14
−5
12
x=
5
13
+5
12
0
Lena:
http://matematyka.pisz.pl/forum/155104.html Czy mógłby ktoś mi to dokończyć
4
Zdesperowna:(:
Proszę: a)2 x 16 do potęgi −1/5 x 32 do potęgi 1.2
3
Zrozpaczona:
Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg, wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków przecinają się, tworząc kąty 20 i 44 stopnie.
1
Marta x:
Wskaz funkcje kwadratowa,ktorej zbiorem wartosci jest przedzial <−5 do + nieskonczonosci) prosze o rozpisanie tego dziekuje.
2
Yuze:
Wyznacz q i S
n
mając podane a
1
a
n
i n a
1
= −
1
2
8
Patryk:
:::rysunek::: Prosta k jest styczna do dwóch okręgów przecinających się w punktak A i B .Wykaż ,ze Prosta AB
2
tomek098:
Cześć
10
momo:
Rozwiąż równanie wielomianowe (postaraj się znaleźć rozwiązania w jak najprostszy sposób)
a) (2x − 1)
2
= 100
2
fhrh:
W zbiorze mam taki przykład, z tyłu jest napisane że trzeba skorzystać z zamiany podstaw. Niestety niezbyt wiem jak się do tego odnieść ponieważ w wzorze jest dzielenie.
45
Piotr student:
Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y): f(x,y)=x
3
+3x
2
y−6xy−3y
2
−15x−15y
19
ASDFG:
Dany jest trapez równoramienny, którego ramiona mają długość 3 cm, dłuższa podstawa− 5 cm, a przekątna− 4 cm. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
1
potrzebujacy:
Motorówka płynęła z prądem rzeki od przystani a do przystani b 1,5 h, a wracała 2h. Oblicz prędkość motorówki i prędkość prądu rzeki, jeżeli przystanie oddalone są o 24 km.
1
log:
oblicz 1+log
5
3=
8
Kasia :
ile jest ciągów (x1, x2, x3, x4) liczb całkowitych dodatnich spełniających równanie x1+x2+x3+x4=12
10
Yasiu:
Wiem że jest masa takich przykładów w sieci, ale nawet w oparciu o to nie jestem w stanie rozwiązać tego zadania.
1
Edzia:
Przed dwoma laty ojciec był 10 razy starszy od syna, a za 13 lat będzie 2,5 raza starszy. Ile lat ma ojciec, a ile syn?
1
agggg:
3
x
+ 2
3
x
−2
=
3
x
+3
3
x
−3
0
Łukasz:
Z parku o polu 13500m
2
postanowiono wydzielić prostokątny plac zabaw dla dzieci. Na ten cel przeznaczono 15% pola powierzchni parku. Jak dobrać wymiary placu zabaw, aby jego obwód był
6
Judyta:
pierwiastek 5 stopnia z 32
6
potrzebujacy:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość wysokości ostrosłupa jest równa długości krawędzi podstawy .Oblicz tę wyokość jeśli objętość ostrosłupa wynosi 72 cm3
11
piotrekp:
log
6
2* log
6
18 + log
2
6
3
3
Prosze o pomoc bardzo bardzo:(:
Wiadomo ,że wartość własna λ macierzy A ∊ R
n
xn jest pierwiastkiem jej wielomianu charakterystycznego w(t)=det(A−tI). Wyznacz wielomian charakterystyczny macierzy oraz jego
1
przyjaciel:
Na trójkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, opisano okrąg o środku w punkcie O. Oblicz miary kątów trójkąta ABC wiedząc, że kąt |AOB| = 72 stopnie.
2
Ola:
Różnica cyfry dziesiątek i cyfry jedności liczby dwucyfrowej wynosi 4. Jeśli od tej liczby odejmiemy 36 to otrzymamy liczbę z przestawionymi cyframi. Znajdź tą liczbę.
2
POMOCY:
Rozwiąż równanie, stosując odpowiednie podstawienie (x
2
+2x)
2
+5(x
2
+2x)+4=0
1
Caroline:
W klasie Ia jest 36 uczniów, wśród których: 26 zna j.angielski, 23 zna j.francuski i 24 zna j.rosyjski. Czy w klasie Ia jest uczeń, który zna wszystkie trzy języki?
2
mika:
1. w prostokącie mniejszy bok ma długosc 3 cm , a kąt ostry miedzy przekątnymi ma miarę 60 stopni. Jaka jest długość promienia okręgu opisanego na tym prostokącie?
6
daga:
ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych w ktorych zapisie ; a)nie wystepuje cyfra 0
3
humanista:
Należy wykazać tożsamość : cosx − cosxsin
2
x = cos
3
x
3
asdasd:
Mam pytanie odnosnie tego
33
agnieszka.c:
a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
1
Edzia:
Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 308. Jeżeli większa z nich dzielimy przez mniejszą to otrzymujemy iloraz 7 oraz resztę 28. Wyznacz te liczby.
1
M-A-X 1:
Hej. Jak postać kanoniczną sprowadzić na iloczynową? Pomóżcie
1
Edzia:
Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 308. Jeżeli większa z nich dzielimy przez mniejszą to otrzymujemy iloraz 7 oraz resztę 28. Wyznacz te liczby.
3
Łukasz:
Witam, proszę o pomoc w wykonaniu poniższego zadania.
11
alex:
przedstaw liczbę w postaci ułamka zwykłego : a) 0,(7)
1
julka:
napisz przemyślenia na temat bycia i posiadania
2
asfsafadfadf:
W trojkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 4 razy mniejsza od drugiej. Wykaż , że wysokośc opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ja na odcinki, z których jeden jest 16 razy
1
Edzia:
Suma dwóch liczb jest równa 800. Jeżeli jedną z nich zwiększymy o 25%, a druga zmniejszymy o 20%, to ich suma zmniejszy sie o 52. Co to za liczby?
24
panna waga:
Wyznaczenie dziedziny funkcji:
2
Kinga:
Loteria składa się z 40 losów: pięciu losów umożliwiających wygranie po 20 zł, dziesięciu losów umożliwiających wygranie po 10 zł i dwudziestu pięciu losów pustych. Kupujemy dwa losy. Ile
5
aaaa:
Zadanie z jednokladnosci
1
Ania:
5
Ola :
2xyz
2
− 3z
2
+ xy − 9 dla x=1 y=−2 z=
√
2
3
krycha:
1. wskaż liczbę której 0,3% jest równa 12 a.0,36
9
Gawi:
oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y=x2 i y=3x pomocy
4
anka:
Wykonaj działania wynik przedstaw w jak najprostszej postaci:
0
julka:
zad z matmy rafi:
9
someone:
W ostrosłupie prawidłowym o podstawie kwadratowej krawędź podstawy ma długość a , natomiast kąt między krawędzią boczną i krawędzią podstawy wychodzącą z tego samego wierzchołka ma miarę
3
migdał:
y=2x jak bedzie wyglądał wzór po symetrii wzgl. 0,0 ?
4
marcin;;:
czy matematyka jest prosta wedlug was?
1
madzik:
Uzasadnij, że iloczyn xyz równa się zero.
2
pomocy:
36
momo:
umiesz to rozwiąż nie umiesz to nie komentuj ani nie podpowiadaj
Dziękuję
tylko konkretne, całe rozwiązania zadań
1
szafaaa:
Pewien gatunek sosny ma średni przyrost roczny wynoszący 7%. Posadzono sosnę o wysokości 2m. a) Jaka będzie wysokość sosny rok po zasadzeniu?
8
Jacku:
W klasie podczas przerwy zbito doniczkę. Przebywało w niej 3 chłopców: Jurek, Leszek i Wojtek. Na pytanie "Kto zbił doniczkę?" chłopcy udzielili następujących odpowiedzi.
10
natalia :
jak rozwiązać nierówność 4/x > 0 powinno wyjść, że x należy do (0, + nieskończoność) ale dlaczego ?
15
matematyczna-noga:
Proszę o pomoc bo rozwiązuje zadanie i w sumie nie wiem co rozwiązuje
!
Punkty A=(0,3) B=(3,0) C= (5,6) i D to kolejne wierzchołki równoległoboku ,napisz równanie
10
Joddy:
Hej mam takie zadanie : Liczba −3 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
3
Andrzej:
x
4
−8x
3
+24x
2
−32x+16=0 sprawdzając wyszło mi, że W(2)=0 następnie przedzieliłem ten wielomian przez (x−2), jak i każdy
archiwum 785,
784
,
783
,
782
,
781
,
780
,
779