Różnica cyfry dziesiątek i cyfry jedności liczby dwucyfrowej wynosi 4. Jeśli od
Ola: Różnica cyfry dziesiątek i cyfry jedności liczby dwucyfrowej wynosi 4. Jeśli od tej liczby
odejmiemy 36 to otrzymamy liczbę z przestawionymi cyframi. Znajdź tą liczbę.
16 wrz 12:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
[xy] −−− cyfra dwucyfrowa (tutaj nie ma * pomiędzy niewiadomymi)
zapisujesz ją jako 10*x + y
x−y = 4
10*x+y −36 = 10*y + x
rozwiąż układ równań
16 wrz 12:21
Ola: z tego wychodzi, że 4+11y= 11y +4 a zdaje się, że to jest równanie tożsamościowe więc jak
znaleźć te liczby
16 wrz 12:26