Dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie jeden pierwiastek?
Sadman: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie jeden pierwiastek? Znajdź ten
pierwiastek.
e). (8m−11)x2 − 5x + m−1 = 0
Z poprzednimi przykładami dałam sobie radę, tutaj chyba wychodzi mi coś dziwnego (albo może i
dobrze). Podaję w jaki sposób rozwiązywałam:
Δ = 25 − (4m − 4)(8m−11)=0
Δ = 25 − (32m2 − 44m − 32m + 44) = 0
Δ = 25 − 32m2 + 44m + 32m − 44 = 0
Δ = −32m2 + 76m − 19 = 0
Δ = 5776 − 2432 = 3344
Δ = √3344 i dalej zrezygnowałam. Nie wiem czy to dobrze zaczęłam robić, czy nie.
16 wrz 17:04
Sadman: :c
16 wrz 17:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze ale zapomniałeś o warunku:
1)
8m−11 = 0
16 wrz 17:15
Aga1.: 1) 8m−11≠0
i Δ=0
Równanie kwadratowe ma jeden pierwistek
2)gdy 8m−11=0
| | 11 | |
m= |
| równanie liniowe ma jeden pierwiastek |
| | 8 | |
16 wrz 17:22
Kubek: Arturze, czyli gdy a=0 to nie ma funkcji kwadratowej, ale liniowa, która kiedyś się przetnie z
osią x.
Współczynnik kierunkowy jest wiadomy, więc nie jest to funkcja stała, racja?
16 wrz 17:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
w tym przypadku tak będzie ... będzie to funkcja liniowa padająca pod jakimś tam kątem na oś OX
... czyli będzie dokładnie jedno rozwiązanie tegoż równania.
16 wrz 17:27
Kubek: ok, podziękował
16 wrz 17:33
Sadman:
16 wrz 17:53
Kipic: Brawo naprawde ejstes swietny rysujac te obrazki widac ze ogarnales na czym polega funkcja
rysowanie na tym forum . Mozesz sie poczuc dowartosciowany
9 maj 17:19