Zapisz w postaci jednej potęgi
Magda *.* : ile to jest 3* ( 3
15 + 3
15 + 3
15 ) w książce mam napisane że to ma być 3
17 ale
ja nwm jak to rozwiązac więc bardzo proszęę o pomoc

Dziękuje
16 wrz 15:51
Saizou : 3*315*(1+1+1)=3*315*3=317
16 wrz 15:52
pigor: ... lub
3* ( 3
15+ 3
15+ 3
15) = 3* (3* 3
15)= 3
2 * 3
15= 3
2+15=
317 . ...
16 wrz 15:57
Magda *.* : ale czemu masz w nawiasie drógą trójke ?
16 wrz 15:59
pigor: ... ano temu że masz w tym nawiasie 3 "jabłka", a tym jabłkiem jest potęga 3
15, , a więc
masz 3 takie potęgi co piszemy po prostu
3* 315 i tyle . ...
16 wrz 16:03
Magda *.* : aaha Dziękujemm bardzo pigor
16 wrz 16:05