Wyznaczanie dziedziny funkcji.
panna waga: Wyznaczenie dziedziny funkcji:
Prosilabym ladnie, zeby z objasnieniem to zrobic. Funkcja nie wydaje sie byc taka bardzo
trudna, ale tu chyba trzeba uzyc wzorow skroconego mnozenia, a tego nie wiem nic. Wiec jesli
jak ktos bylby jeszcze tak mily to podrzucil jakiegos linka lub napisal cos o wzorach
skroconego mnozenia. Z gory dziekowac
7 lut 14:57
Jack:
mianownik nie może się zerować. Policz pierwiastki mianownika i ze zbioru liczb R wyrzuć punkty
które powodują zerowanie się mianownika (można skorzystać z delty jesli nie widzisz wzoru skr.
mnożenia). Wiesz jak to zrobic?
7 lut 15:00
panna waga: Nie bardzo, to ze mianownik nie moze byc zerem to wiem, reszta czarna magia. jakie pierwiastki
mianownika i ktory to jest zbior liczb R?i z delty tez nie umiem korzystac. podstawy jako
takie mam, ale nie do funkcji niestety. Po 2,5 latach przerwy to normalnie zalamka.
7 lut 15:09
Mendoza: Dziedzina to zbiór liczb które mogą być podstawione pod "x".
Nie można dzielić licz przez zero dlatego x
2 − 6x − 9 ≠ 0
Obliczamy dla jakich wartości "x" x
2 − 6x + 9 = 0
Można to zrobić na różne sposoby:
Δ = b
2 − 4ac
Δ = (−6)
2 − 4*(1)*(9) = 36 − 4*9 = 36 − 36 = 0
Jeżeli Δ = 0 Wtedy jest jedno miejsce zerowe.
Pod "x" możesz podstawić wszystkie liczby prócz liczby 3.
D
f = R − {3}
x
2 − 6x + 9
(x − 3)
2
(x − 3)
2 = 0 /
√
x − 3 = 0
x = 3
D
f = R − {3} lub D
f = (−
∞ , 3) ∪ (3 , +
∞)
7 lut 15:11
Mendoza: "R" − jest to zbiór licz rzeczywistych, czyli wszystkich. Przejdź w dział "Liczby i wyrażenia
algebraiczne"
7 lut 15:14
panna waga: Ja jedynie doszlam do tego −> x2 − 6x − 9 ≠ 0
i wlasnie ta delta. pierwszy raz ja na oczy zobaczylam wczoraj takze nie wiem nic. takze:
Δ = b2 − 4ac to jest ogolny wzor? czy to jakos samo trzeba wyliczyc?
i skad te x1 itp.? a no i w ostanim szeregu jest to x2 − 6x + 9 a potem nagle cos znika, 9
albo 6 sama nie wiem.
Prosze o wyrozumienie, lubie matematyke i chcialabym zrozumiec, a nie ma mi kto niestety
wytlumaczyc,.
7 lut 15:17
7 lut 15:22
Mendoza: No więc tak:
x2 − 6x + 9 = (x − 3)2 − to trzeba zauważyć, bo wzór skróconego mnożenia jest taki:
a2 − 2ab + b2 = (a − b)2
więc:
x2 − 2*(x)*(3) + 32 = (x − 3)2
Zauważ, że:
x2 − 6x + 9.
Wzór (a − b)2 = a2 − 2ab + b2 mówi nam, że ostatnia liczba jest kwadratem, więc
można poznać liczbę b ze wzoru pierwiastkując ją, więc: √9 = 3 a więc b = 3.
Do tego musi się jeszcze zgadzać 2ab które ma się równać 6x więc podstawiamy
2ab = 6x
2*(x)*(3) = 6x
2*3*x = 6x
6x = 6x
Więc zgadza się, że b = 3,
a=x bo a2 = x2
7 lut 15:51
panna waga: dobrze, powiedzmy ze troszke delte zrozumialam.
w linku, ktory podala Basia, te pierwiastki rownania kwadratowego wygladaja np. tak: x
1=
a nauczycielka jakby nie uzyla tego minusa na poczatku liczebnika, czyli w przykladzie gdzie
| | 5−7 | |
delta wyszla 7 to pierwiastki tego rownania wygladaja tak: x1= |
| = −1 no i drugi taki |
| | 2 | |
sam tyle, ze zamiast 5−7 to dodawanie. ktos umie mi wytlumaczyc dlaczego?
a no i skad wiadomo kiedy zrobic dzialanie tylko z x
1 a kiedy x
1 i x
2?
i macie moze jakas stronke z tymi calymi wzorami skroconego mnozenia?
8 lut 00:00
Bogdan:
liczebnik to część mowy określająca liczbę lub kolejność.
Zapis nad kreską ułamkową to
licznik
8 lut 00:04
Mendoza: Wzory skróconego mnożenia są na stronie →
55.
8 lut 00:06
Eta:
8 lut 00:06
Mendoza: Proszę podać przykład a powiem dlaczego tak jest.
8 lut 00:07
Mendoza: Wszystko jest podane na stronie którą podała Basia.
Domyślam się, że chodzi o taki przykład:
x2 − 5x −6.
Więc wyciągamy wnioski:
8 lut 00:12
Mendoza: Proszę przejrzeć stronę
69
Postać ogólna funkcji kwadratowej:
y = ax
2 + bx + c
y = x
2 − 5x − 6
W podanym niżej przykładzie: a = 1,
b =
(−5), c = (−6)
| | −b − √Δ | | −(−5) − √49 | |
Ze wzoru wynika: x1 = |
| więc x1 = |
| = |
| | 2a | | 2 | |
Ponieważ −(−x) =x dlaczego? Minus przed nawiasem zmienia wszystkie znaki w nawiasie
na odwrotne. np: −(2+4−3) = −2−4+3
Myślę, że nie zauważyłaś minusa przed B.
8 lut 00:23
panna waga: Zauwazylam, ale jak mowie za dlugo przerwa od takiego poziomu matematyki. Wielkie i sliczne
dzieki za wytlumaczenie, i od razu powiem, ze zapewne to nie byla 1. moje wolanie o pomoc, bo
naprawde noga jestem juz w tych deltach. A i przepraszam za te liczebnika, f.ck jaka gafa!
8 lut 00:30
panna waga: a jeszcze odniose sie do czegos co Mendoza pisala:
x2 − 6x + 9
(x − 3)2
(x − 3)2 = 0 /√
x − 3 = 0
x = 3
Df = R − {3} lub Df = (−∞ , 3) ∪ (3 , +∞)
czy to tez bylo podstawiane pod jakis wzor? bo cos mi z −6x nie pasuje, gdzie sie ona podziala?
..
jest jeszcze takie cos x2 − 4 ≠ 0 i pisze ze czyli (x−2)(x+2) ≠ 0
jesli nawet ta 4 sie 'rozbila' na pol to jakim cudem minus przed jedna 2, a przed druga dwolka
jest plus, laj?
a potem jest jeszcze
x≠0 i x≠ −2
i ze D=R/{−2,2}
i skad to wszystko? ratunku kto to wymyslil
8 lut 15:58
Mendoza: Ratunku? Bez przesady.
Proszę się zaznajomić ze wzorami skróconego mnożenia które znajdują się na tej stronie:
55
x
2 − 4 = x
2 − 2
2 = (x − 2)(x + 2)
a
2 − b
2 = (a − b)(a + b)
4 = 2
2
8 lut 23:22
Natalcia! : używamy wzoru skróconego mnożenia!
(a+b)kwadrat=akwadrat=2ab=bkwadrat!
założenie: xkwadrat+6kwadrat+nie może sie równać (skreślone =) 0
(x+3)2 nie moze sie równać 0
rzobijamy to sobie: (x+3)*(x+3) nie może sie równać 0
Dziedzina fukcji są liczby rzeczywiste oprócz (−3) czyli. D:R\(−3)
22 maj 21:08
Natalcia! : przy wzorach skróconego mnożenia nie jest "=" tylko "+" pomyliło mi sie!
22 maj 21:09
monninin: x2+y2≤9
24 cze 10:19
kAmil: ∫(x)=√1−3x=
12 wrz 17:02
kAmil: ∫(x)=1√(x+1)+(x−2)
12 wrz 17:05
Kliper:
16 wrz 11:09
Kliper: x23x+4
16 wrz 11:10
a: δ
1 sty 21:45
ewa: f(x)=x+x
22 sty 12:07
Romka: 2(a−x)=3b
8 kwi 18:30
Asia: 3/x−5
15 wrz 20:48
bezendu: D=R\{5}
15 wrz 20:53
5-latek: | | 3 | |
Bezendu a ja bedzie tak |
| −5 |
| | x | |
Najstarsi nawet gorale nie wiedza jak ma byc
15 wrz 20:56
bezendu: 5−latek bawię się w jasnowidza
15 wrz 20:57
karo: X+4
___ = 0
X−6
4 cze 09:16