rozwiąż podany układ równań
grzesiek : rozwiąż podany układ równań
2x + 3y=9
x−2y=1
2x−y=10
2x−3y=−18
16 wrz 20:41
grzesiek : do najprostszej postaci
16 wrz 20:44
loitzl9006:
2x + 3y=9
x−2y=1
z drugiego wyznaczam x:
x=2y+1
i wstawiam do pierwszego
2(2y+1) + 3y=9
teraz rozwiązuję równanie 2(2y+1) + 3y=9
4y+2+3y=9
7y=7
y=1
wstawiam y=1 do równania x=2y+1
x=2*1+1
x=2+1
x=3
Rozwiązaniem układu są liczby x=3 i y=1
2x−y=10
2x−3y=−18
od pierwszego równania odejmuję drugie:
2x−y−(2x−3y)=10−(−18)
2x−y−2x+3y=28
2y=28
y=14
wstawiam y=14 do równania 2x−y=10
2x−14=10
2x=24
x=12
Rozwiązaniem układu są liczby x=12 i y=14
16 wrz 20:54