trygonomoetria
Ania : Wiedząc że tg alfa =2,4 oblicz wartości wyrażeń :
a) sin alfa + cos alfa
b) sin alfa − cos alfa
c) sin2 alfa − cos2 alfa
d) 2sin alfa cos alfa
28 kwi 14:57
Ania : :(
28 kwi 15:04
Ania : czy ktoś pomoże
28 kwi 15:16
Godzio: już
28 kwi 15:16
Godzio:
sinx = 2,4cosx
sin
2x + cos
2x = 1
5,76cos
2x + cos
2x = 1
| | 12 | |
sinx = |
| dalej juz sobie poradzisz |
| | 13 | |
28 kwi 15:19
Ania : ok dziękuje

parę zadań
28 kwi 15:20
Ania : 5,76cos2x + cos2x = 1
169
cos2x = 1
25
jak to obliczyłeś
28 kwi 15:25
Godzio: jak czegoś nie umiesz to pisz, z pewnością pomożemy
28 kwi 15:26
Godzio: | | 169 | |
5,76cos2 + cos2 = 6,76cos2 => 6,76 = |
| na kalkulatorze |
| | 25 | |
28 kwi 15:26
Ania : właśnie mam do zrobienia 11 zadań z matmy

ehh pomożecie ?
28 kwi 15:27
28 kwi 15:30
Godzio: pomożemy, przy prostych zadaniach damy wskazówki
28 kwi 15:30
Ania : a skąd się wzięło to 5.76
28 kwi 15:31
Godzio:

nie może być 60
o bo to byłby trójkąt równoboczny
8,5
2 = 4
2 + h
2
h = 7,5
28 kwi 15:33
Godzio: podstawilem sinx = 2,4cosx
sin2x = (2,4cosx)2 = 5,76cos2x
28 kwi 15:34
Ania : i tyle do tego zadania
28 kwi 15:35
Godzio:

x
2 + 5
2 = 34
x
2 = 34−25
x
2 = 9
x = 3
wylicz wartości funkcji trygonometrycznych
28 kwi 15:36
Ania : sorki przykładu
28 kwi 15:36
Godzio: powyliczaj dokładnie i koniec
28 kwi 15:36
Godzio:

2
2 + 6
2 = y
2
y
2 = 4 + 36
y =
√40 = 2
√10
(x+2)
2 + 6
2 = 10
2
(x+2)
2 = 64
x + 2 = 8
x = 6
i tak samo z β
28 kwi 15:39
Ania : ok Nie mogę zrozumieć tego zadania

Wiedząc że tg alfa =2,4 oblicz wartości wyrażeń : a) sin alfa + cos alfa b) sin alfa − cos alfa
c) sin2 alfa − cos2 alfa d) 2sin alfa cos alfa
28 kwi 15:39
Godzio: ostatnie zrób sama bo jest banalne
28 kwi 15:39
Godzio: zrobiłęm układ równań
tgα = 2,4
sin
2α + cos
2α = 1
sin
2α + cos
2α = 1
sinα = 2,4cosα
(2,4cosα)
2 + cos
2α = 1
....
cosα = ...
sinα = 2,4 * ...
i dalej skoro masz już obliczone to podstawiasz do podanych wyrażeń wyliczone wartości
28 kwi 15:41
Ania : a skąd sie wzięło 169
28 kwi 15:41
28 kwi 15:43
Ania : ehh

nic nie rozumiem z tej trygonometrii
28 kwi 15:47
Godzio: to inaczej
zaczynam dalej od tąd
(2,4cosx)
2 + cos
2x = 1
5,76cos
2x + cos
2x = 1
6,76cos
2x = 1
28 kwi 15:49
Ania : no ok to już wiem a dalej
28 kwi 15:52
Godzio: dalej podstawiasz
| | 5 | | 12 | |
sinx = 2,4 * cosx = 2,4 * |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
i np masz obliczyc cosx + sinx => to podstawiasz
| | 5 | | 12 | | 17 | |
cosx + sinx = |
| + |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
28 kwi 16:04
28 kwi 16:07
Ania : zrobi ktoś zadania
28 kwi 16:24
Ania :
28 kwi 16:31
Gustlik: Wiedząc że tg alfa =2,4 oblicz wartości wyrażeń :
a) sin alfa + cos alfa
b) sin alfa − cos alfa
c) sin
2 alfa − cos
2 alfa
d) 2sin alfa cos alfa
Ja to robię metodą geometryczna z trójkąta prostokątnego − jest szybciej, niż wzorami
trygonometrycznymi.
Rysuję trójkąt prostokatny o przyprostokątnych a=2,4, b=1 (bo tgα=b/a=2,4=2,4/1)
Z Pitagorasa obliczam przeciwprostokątną:
c
2=2,4
2+1
2
c
2=5,76+1
c
2=6,76 /
√
c=2,6
| | a | | 2,4 | | 24 | | 12 | |
sinα= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | c | | 2,6 | | 26 | | 13 | |
| | b | | 1 | | 10 | | 5 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | c | | 2,6 | | 26 | | 13 | |
Dalej podstawiasz to do tych wyrażeń. Myślę, że dasz radę.
29 kwi 00:17
Gustlik: Rysuję trójkąt prostokatny o przyprostokątnych a=2,4, b=1 (bo tgα=a/b=2,4=2,4/1 − wkradła
się literówka. ale dalej jest dobrze)
29 kwi 00:20
Sasek: | | 1 | | π | |
Oblicz sin α, cos α, tg α, jeśli : cos2α = − |
| i α ∊ ( |
| ; π ) |
| | 3 | | 2 | |
16 wrz 17:16