POMOCY ! Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego
Patrycja: Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego :
16 wrz 16:11
Piotr:
czy to juz nie bylo ?

policz kiedy mianownik =0 i wyrzuc z dziedziny.
16 wrz 16:12
Patryk: x2−3x≠0
16 wrz 16:13
sushi_gg6397228:
kazdy mianownik ≠0
16 wrz 16:13
Patrycja: nie było

Rozumiem ze trzeba wyrzucic te liczby ale nie moge rozgryzc tych przkladow...
Wyniki wychodza inne niz w odpowiedziach...
16 wrz 16:24
Piotr:
b) x2−3x≠0
x(x−3) ≠ 0
x≠0 x≠3
D = R\{0;3}
16 wrz 16:25
sushi_gg6397228:
wyprodukuj swoje "wypociny" do sprawdzenia
16 wrz 16:25
Patrycja: jaaa.. Juz wiem. Jak moglam nie wpasc na to ze mozna wyciagnac x przed nawias... Ale wstyd...
16 wrz 16:30
Patrycja: ok, f) już zrobilam

wynik wyszedl identyczny jak w odp

dziekuuje
16 wrz 16:31
Patrycja: a jak zrobic przyklad c ?
16 wrz 16:35
Piotr:
policz Δ
16 wrz 16:37
Patrycja: wychodzi ujemna..
16 wrz 16:40
Piotr:
no to pokaz obliczenia
16 wrz 16:41
Patrycja: ja nie wiem czy ja jestem jakaś "ciemna" czy coś...

hehe

x
2−2x−15
Δ=b
2−4ac = 4−4*1*(−15) =4− 60 = −56
16 wrz 16:47
Piotr:
Δ = 4 − (−60) = 4+60 = 64
16 wrz 16:49
Patrycja: nie mam pytań..

DZIEKUJE
16 wrz 16:52
Piotr:
prosze
16 wrz 16:52
Krzysiek: Przykladb masz rozwiazany. W przykladzie c pokaz kiedy miamowmnik jest rowny 0 czyli
x2−2x−15=0 i te liczby wyrzuc z dziedziny. Natomiast przyklad d jest podobny do przykladu b
bo tak samo go rozwiazujesz. w mianowniku masz x3−100x . Wiec robisz to tak ze wyciagasz
przed nawias x i zostaje CI x2−100. Tak? Wobec tego mamy x(x2−100) Kiedy to wyrazenie =0 ,
Wtedy kiedy x=0 albo x2−100=0 Kiedy x2−100=0 albo to sobie wyliczysz ze wzoru skroconego
mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b) wtedy za a podstawisz x a za b co podstawisz zeby liczba
podniesiona do kwadratu dala 100. Tylko pamietaj ze tam bjest na plusie i takze na minusie
czyli bedzie b= cos i b= − cos . Mozesz tez zrobic tak x2−100=0 to x2=100 wtedy x= Ale to
juz sama . Czyli dziedzina bedzie caly zbior liczb rzeczywistych minus 0 i te liczby ktore CI
wyjda po rozwiazaniu x2−100=0. Moze to jest trywialne co napisze ale w wyrazeniu x(x2−100)
jest ukryty znak mnozenia . Mianowicie powinno to byc zapisane tak x*(x2−100) Bez tego znaku
pisze sie dla uproszczenia ale trzeba o tym pamietac. Teraz dokladnie widzisz ze mamy tu
iloczyn postaci a * b gdzie a =x a b= (x2−100) Teraz dokladnie widac kiedy iloczyn rowna sie
zero czyli a*b=0 Wtedy kiedy a=0 czyli nasze x=0 lub b=0 Czyli nasze x2−100=0
16 wrz 16:57
Patrycja: Dziekuje, dziekuje, dziekuje
16 wrz 16:58
Krzysiek: Czyli c powinnas juz rozwiazac bez trudu .
16 wrz 16:59
Roksana: 2:x2−49+x:x+2
26 kwi 10:22
Roksana: O

można pisać.Witam wszystkich.Moja prośba dotyczypowyższego zad.Pomożecie?
26 kwi 10:26
krystek: Zapisz poprawnie
| 2 | | x | |
| + |
| ? I jakie masz polecenie? |
| x2−49 | | x+2 | |
26 kwi 10:28
Roksana: Ustal dziedzinę wyrażenia wymiernego. Sory jestem tu pierwszy raz i wogóle jestem zielona
26 kwi 10:34
Roksana: Następny przedmiot za jaki się zabiore ta matma.Ale dziś muszę to pokazać że niby wyliczyłam.
26 kwi 10:37
krystek: Mianownik ≠0 ( przez zero nie dziel selero)
stąd x2−9≠0 i x+2≠0
(x+3)(x−3)≠ 0 i x≠−2 ⇒(x≠−3 i x≠3 ix≠−2)
Odp D=R/{−3,−2,3}
26 kwi 10:39
Roksana: Jak ja chciałabym tak liczyć

.Bardzo Ci dziękuje.Uratowałeś moją kariere naukową

Jeszcze
raz DZIĘKI.
26 kwi 10:45
krystek: Co za kariera, można wiedzieć?
26 kwi 10:47
Roksana: To narazie III semestr Ale od czegoś trzeba zacząć.Jak w przyszłym roku zdam mature to pójdę na
studia potem zostanę pracownikiem naukowym na uczelni i będę się doktoryzować.I to wszystko
dzięki Tobie.Bo moja b.miła pani od matematyki mogłaby dziś pokrzyzować moje plany.
26 kwi 10:54
krystek: To w jakim kierunku zamierzasz zgłebiać wiedzę , pytam z ciekawości?
26 kwi 10:56
Roksana: Matematyki nie zamierzam studiować.Ale może jakąś turystyke.No i to tyle bo ten doktorat to
żarty.Z moją głową to co najwyżej mogę iść do doktora
26 kwi 11:01
26 kwi 11:02
Roksana: Dzięki Krystek −muszę juz lecieć.napewno tu jeszcze zajrze.Pozdrawiam Pa
26 kwi 11:04