Porszę o pomoc
zyta: 11. Znajdź dwie liczby naturalne podzilene przez 31, których suma jest równa 155.
12. Rozłóż dana liczbę na czynniki pierwsze.
a) 180 b) 864 c) 924 d) 2520
16 wrz 17:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
11.
x −−− podzielne przez 31 ... czyli x= 31*k ; gdzie k to liczba naturalna
analogicznie y = 31*l
x+y = 31k + 31l = 31(k+l) = 155 ... czyli k+l = 5
czyli:
k=1 i l=4 lub k=2 i l=3 lub k=3 i l=2 lub k=4 i l=1 (dwa ostatnie rozwiązania dublują
poprzednie dwa)
16 wrz 17:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
12.
a)
180 = 90*2 = 45 * 2*2 = 15* 3*2*2 = 5 * 3*3*2*2 = 5*3*3*2*2
analogicznie resztę
16 wrz 17:31