Oblicz miary kątów.
przyjaciel: Na trójkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, opisano okrąg o środku w punkcie O. Oblicz miary
kątów trójkąta ABC wiedząc, że kąt |AOB| = 72 stopnie.
15 wrz 17:49
Rafał: AOB= 72stopnie (kąt środkowy)
ACB= 72stopnie : 2 = 36 stopni (kąt wpisany)
180stopni − 36stopni = 144stopni
144stopni : 2 = 72stopni
Odp: Miara Kąta tego trójkąta to 36stopni, 72stopni, 72stopni
16 wrz 12:38
as: Zaraz zaraz. Czemu nie pasują Kąty 144, 18 i 18? Przecież o ile dokładnie analizuje zadanie
takie katy też mogą być
10 lis 14:33