Funkcja potęgowa. Wykaż, że:
Andrzej: 3√20+√392+3√20−√392=4 −−−> podniosłem to do sześcianu następnie wyliczeł i powróciłem
do takiego samego równania jak na początku. Czy w ten sposób wykazałem, że to prawda czy robi
się to w jakiś inny sposób? Nie wiem dlaczego ale ten sposób mi się nie podoba.....
16 wrz 18:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie musisz 'wracać' po podniesieniu do kwadratu wystarczy wykazać że L=P i koniec
16 wrz 18:10
Eta:
√392= 14√2
Można też tak: (2+√2)3= ...... = 20+14√2 i (2−√2)3=.... =20−14√2
L= 2+√2 +2−√2= 4 L=P
16 wrz 18:25