Rozwiąż równanie wielomianowe. Czy mam to po prostu liczyć Deltą?
Łukasz: x3− 3x+2=0
8 kwi 14:35
paula: nie możesz delta. x przed nawias. x(x2−3x+2) i z nawiasu liczysz delte
8 kwi 14:36
Łukasz: Czyli mam po prostu przyrównać ten nawias do 0 i deltą. I wyjdą 2 wyniki?
8 kwi 14:39
betsy: Δ=9−8=1
x1=(3−1)/2=1
x2=(3+1)/2=2
i x3=0 (ten x sprzed nawiasu należy przyrównać do 0)
8 kwi 14:40
kropka: trzy, bo x=0 i później jest x1 i x2
8 kwi 14:40
Bogdan:
x(x2 − 3x + 2) = x3 − 3x2 + 2x ≠ x3 − 3x2 + 2
paulo − x przed nawias?
8 kwi 14:41
betsy: 3 wyniki, bo masz x(x
2−3x+2)=0 więc x=0 i x
2−3x+2=0 i z tego wyjdą dwa kolejne pierwiastki
8 kwi 14:41
Bogdan:
Zapis x(x2 − 3x + 2) jest dla tego równania błędny.
Można tak rozwiązać to równanie:
x3− 3x + 2 = 0 ⇒ x3 − x − 2x + 2 = 0 ⇒ x(x − 1)(x + 1) − 2(x − 1) = 0
(x − 1)(x2 + x − 2) = 0 ⇒ (x − 1)(x − 1)(x + 2) = 0 ⇒ (x − 1)2(x + 2) = 0
x = 1 lub x = −2
8 kwi 14:53
blankaa: ale jeżeli wyciągasz x przed nawias to będzie :
x(x2−3+2)
x=0 v x2−3+2
Δ= 9 − 8
Δ= 1
x1= −1−3/2 v x2= −1+3/2
x1= −2 v x2=0
x=0 v x1= −2 v x2=0
ja bym to tak rozwiązała
8 kwi 14:55
WiolaK: Tego nie liczy się przez deltę, bo jest to wielomian stopnia trzeciego, a nie drugiego!
Należy zgadnąć jeden pierwiastek, podzielić przez odpowiedni wielomian i dopiero ten drugi
policzyć przez Δ.
8 kwi 14:57
blankaa: źle, źle

x=0 v x
2 −1
Δ=0 +4
Δ= 4
√Δ= 2 v −2
x
1= 2−0/2 v x
2=−2/2
x=0 v x
1= 1 v x
2=−1
8 kwi 14:59
kropka: to byś źle rozwiazała, Bogdan ma rację, nie zauważyłam, że tam zamiast 3x2 jest 3x, jeżeli
wyciągniesz x przed nawias to w nawiasie zostanie ci x2−5, a żeby rozwiazywac z dletą musisz
mieć 3 czynniki
8 kwi 15:00
Gustlik: Proponuję metodę: schemat Hornera+twierdzenie Bezout:
x
3−3x+2=0
Podzielniki wyrazu wolnego, czyli 2: Z={1, −1, 2, −2} − wśród nich może byc pierwiastek.
Sprawdzam dla 1 − liczę W(1) dzieląc jednocześnie przez (x−1):
W(x) 1 0 −3 2 ←współczynniki W(x)
1 1 1 −2 0 ←trzy środkowe liczby to współczynniki wielomianu wynikowego,
ostatni to reszta z dzielenia
wynik: x
2 +x −2 (schemat Hornera obniża stopień o 1)
W(1)=0, 1 jest pierwiastkiem
Otrzymuję (x−1)(x
2+x−2)=0
czyli x=1 (z Hornera)
Rozwiązuję funkcję kwadratową x
2+x−2
Δ=b
2−4ac=1
2−4*1*(−2)=1+8=9
√Δ=3
Mamy więc pierwiastki
x=1 (dwukrotny − powtarza się 2 razy)
x=−2.
9 kwi 01:53
monis: mam rozwiązac takie zadanie
x3+9x=6x2
4 kwi 15:17
ghrseh: (x3−3x)2
16 wrz 20:07
Slavvek: |x−6|=|3+x|*|8−x|
21 wrz 12:48
Madzia :) : Bogdan ma kompletną i 100% rację!
22 wrz 15:37
Ewa : nie możecie wyciągnąć x przed nawias, bo przy 2 nie było tego x, zgadzam się z Bogdanem
3 wrz 16:50
ICSP: x
3 − 3x + 2 = 0
| | −3 | | 2 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = 0 |
| | 3 | | 2 | |
x
1 =
3√2/2 =
3√1 = 1 − pierwiastek dwukrotny
x
2 = −2 * x
1 = −2
3 wrz 16:55
anna:
2 mar 16:41