dodawanie potęg o tych samych wykładnikach
Łukasz: Jak dodać potęgi 55+55 lub 5100+5100 błagam pomóżcie...
10 paź 13:16
Bogdan:
Dzień dobry.
a ile jest: jabłko + jabłko, a + a, √3 + √3, itd.
10 paź 13:59
Katrin: ax*ay = (a)x+y
czyli 510
10 paź 14:00
Bogdan:
Źle, jeszcze raz, jabłko + jabłko = 2 jabłka, a + a = 2a, √3 + √3 = 2√3
10 paź 14:08
Iśśka xD : 510 lub 5 200
10 paź 14:21
kaz: nie 2*55 i 2*5100
10 paź 14:31
Iśśka xD : 55+5=10
10 paź 14:32
Iśśka xD : 5100+100=200
10 paź 14:33
Iśśka xD : rozumiesz

już
10 paź 14:33
kazik:
10 paź 14:36
Bogdan:
Iśśka xD − żle,
kaz − dobrze.
5
5 + 5
5 = 2*5
5
5
100 + 5
100 = 2*5
100
i nic ponadto
10 paź 14:43
Iśśka xD : o to mi chodzi <zal>
10 paź 14:51
wieslawa:
27 paź 13:22
Geniusz xD: błahahahahahha

1 maj 00:39
no_wlasnie: napisaliście 2różne odpowiedzi, bo to można zapisac na 2sposoby dodając potęgi lub mnożąc
liczby (te duże

)
6 wrz 19:44
To jest Wynik: Δπδααβγ∞→→→→→∫∫⊂⊂⊂
17 lut 18:02
Adu: x3+3x2−2x=−6
27 maj 19:45
27 maj 19:47
QbisieQ: wykładniki możemy dodać tylko wtedy gdy podstawa jest taka sama i mamy do czynienia z
ILOCZYNEM, tymczasem Łukasz napisał SUMĘ więc można co najwyżej napisać, że 55 + 55 = 2*55
27 maj 22:34
ja: 104+104=?
7 paź 15:41
ja:

⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔
7 paź 15:56
Eta:
=2*104
7 paź 15:58
ja:
7 paź 16:32
Trivial:
7 paź 16:36
grzegorz: −3x5+3x3/4x5+4x4
12 paź 19:54
grzegorz: prosze o pomoc
12 paź 19:55
grzegorz: prosze o pomoc
12 paź 19:55
ryba: (5↗2+5↗18)*(3↗4)↗3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
(5↗16+5↗14)*9↗5
16 paź 20:42
Wuj: 22 + 22 = 4+4 =8
22+22= 2*22 = 42 I o co chodzi?
1 lut 18:16
Eta:
2*22 = 2*4= 8 ( najpierw potęgowanie!
1 lut 18:31
przem: x=315+1038+246
4 wrz 20:05
przem: jak to rozwiązać
4 wrz 20:05
ptskold: 818+817
5 wrz 16:19
Saizou : 818+817=817(81+1)=82*817
5 wrz 16:21
rgdt: 55 + 55
6 wrz 20:04
zuzka.matma: Ile to jest 2
7 + 2
7 
Pomóżcie ! dostanę pięć jeśli to wytłumaczę

Jakie są właściwości
dodawania ?
11 wrz 19:01
Ingham: 27 + 27 = 2 * 27 = 21 * 27 = 21 + 7 = 28
11 wrz 19:12
zuzka.matma: dobra, już wiem, nie pomogliście mi
11 wrz 19:25
zuzka.matma: ale oczywiście ingham dzięki

jesteś super
11 wrz 19:25
ja 1000: 5
49+5
50=
12 wrz 19:08
ja 1000: 549 +550 =?
12 wrz 19:09
Piotr:
dodaj nowe zadanie
12 wrz 19:10
Morgana xD: a ile jest 510 + 510 + 510+ 510 + 510 =?
13 wrz 18:16
Piotr:
nie mozesz dodac nowego zadanie?
510(1+1+1+1+1)= 510*5=511
13 wrz 18:20
Ajtek:
...=511
13 wrz 18:21
Adamek: debil
13 wrz 19:21
dżulek: ile to jest 5 do potęgi 5 + 5 do potęgi 5?
16 wrz 13:31
Magda *.* : ile to jest 3 * (315 + 315 + 315) proszę o pomoc
16 wrz 15:05
Magda *.* : Sorka to ma być 3* ( 3 do potęgi 15 + 3 do potęgi 15 + 3 do potęgi 15)
16 wrz 15:06
pszczoła: 5
8+10
37+9
6 =
18 wrz 18:13
leena: 332−330
19 wrz 14:39
leena: proszę o pomoc
19 wrz 14:40
Piotr:
czemu ludziska nie mozecie dodac nowego zadania ? proszę, dodaj nowe zadanie.
19 wrz 14:41
tr: √23
19 wrz 17:54
martyna: 4−3 * (0,125)−3 =
prosze pilnie o rozwiazanie
19 wrz 19:43
martyna: * 4 do potęgi −3 * (0,125) do potęgi −3 =
poprawka
19 wrz 19:44
23 wrz 10:16
iza: {[318+316]*27}/[314+312]*9=
23 wrz 16:31
Fazi: Udowodnij, ze liczba 717 + 716 + 715 +1 jest podzielna przez dziesięć.
28 wrz 17:59
Fazi:

2
7+2
7=2
8=256
28 wrz 18:13
em dzej: jak sie dodaje potęgi o tych samych wykładnikach 2−1+ 6−1 =
29 wrz 15:03
Basia: nie ma reguł
| | 1 | | 1 | |
2−1+6−1 = |
| + |
| = ......................... |
| | 2 | | 6 | |
29 wrz 15:05
em dzej: a np 2−2+3−2
29 wrz 15:13
dizet: (3−1 + 2−2)−2 + 4−1 : (2/7)−2 + 2/49
29 wrz 16:26
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to z 15:13 też tylko tak: = |
| + |
| = |
| + |
| = ............. |
| | 22 | | 32 | | 4 | | 9 | |
natomiast to ostatnie już inaczej:
(3
−1+2
−2)
−2 =
| 1 | |
| = ////NWW(9;6;16) = 9*2*8 = 144 |
| 19 + 16 + 116 | |
29 wrz 16:35
Danthee: Witam, prosiłbym o pomoc.
217*x −164 *3=5(48*x−3*217)
30 wrz 15:49
Eta:
Nie "wcinaj " się w stare posty

Napisz w oddzielnym poście, wtedy ktoś Ci pomoże
30 wrz 16:03
kasix: 52 + 54
3 paź 16:12
Krzysiek : POdnies jedna 5 do potegi drugiej i druga piatke do potegi 4 i dodaj bie liczby
52+54=25+625=650.
Nie ma wzoru na sume poteg . Mozesz to rowniez zapisac tak 52(1+52)
3 paź 16:22
aniaa: s2 * t * s−2 − t
3 paź 18:26
aniaa: to drugie s jest do potęgi minus drugiej
3 paź 18:27
Krzysiek : Skorzystaj z tego ze a−n = 1/an wiec s−2= ile =1/s2 Dalej juz sama licz
3 paź 18:36
aniaa: skorzystałam i zostaje mi t − t czyli 0 , a wynik powinien być t
3 paź 22:13
sushi_ gg6397228:
bo moze cos zgubilas po drodze
3 paź 22:51
Trololol: uzasadnij, że dla n naturalnego każda liczba postaci 2n + 2n+1 + 2n+2 + 2n+3 jest
podzielna przez 5.
4 paź 16:53
ICSP: 2n + 2n+1 + 2n+2 + 2n+3 = 2n + 2*2n + 4*2n + 8*2n = 2n(1 + 2 + 4 + 8) = 15 *
2n = 5 * 3 * 2n = 5 * k gdzie k = 3 * 2n
c.n.u.
4 paź 16:54
:0: 3∧11 + 3⋀11
5 paź 15:41
7 paź 22:23
Kaka: A jak obliczać potęgi o dużych wykładnikach ? o.O Działanie przykładowe : 5
10 − 5
5 ?
Bardzo proszę o pomoc !

I o wytłumaczenie... xD
1 gru 21:42
Bogdan:
Np. tak:
510 − 55 = 55(55 − 1) = 55(5 − 1)(54 + 53 + 52 + 5 + 1)
Wzór skróconego mnożenia: an − 1 = (a − 1)(an−1 + an−2 + ... + 1)
1 gru 21:46
kaśka: −x6*x4
9 gru 17:44
kari98: jak to obliczyc ? 52 *5 * 5−3 ?
28 gru 12:07
Dominik: sumujac potegi otrzymujesz 50 czyli 1
28 gru 12:19
lala: ile o 2 +2 plis pomocy niemoge tego zrobić jestem w 3 gimnazium i takie żeczy zadajol

!
14 kwi 16:58
ll: 22+53
1 cze 17:00
bezendu:
22+53=129
1 cze 17:41
filip: 23+43
26 cze 09:40
Kaja: 23+43=8+64=72
26 cze 11:30
kostek:
23+26=72
26 cze 11:35
mmmm: x2+x2
25 lip 15:21
Damian: ej to jak to zapisac ? trzy do potęgi dziewiątej dodać trzy do potęgi dziewiatej ? proszę o
napisanie ! :c
18 wrz 19:43
Kurinho: Witam pytanko mam 2*3
5 + 3
6+3
7+3
8=

?
22 wrz 20:55
sushi_ gg6397228:
wyciagnij 35 przed nawias
22 wrz 20:57
bezendu:
35(2+3+9+27)
35*41
22 wrz 20:58
Kurinho: No tak czyli 2*35(11+12+13) ale co z tym 1 z potęgami ?
22 wrz 20:59
Picasso: I2−√81I pomożecie ?
22 wrz 21:10
blabla blabla: (5−√5)−(√5−5)
1 paź 17:44
jakubs: 5−√5−√5+5=10−2√5
1 paź 17:48
TMS: 3√543 − 273
9 paź 20:57
pppp: 4x3 + 6x2= ?
19 paź 11:31
renia: zapisz w postaci potęgi liczby 33⋀5+3⋀5+3⋀5
20 paź 13:52
AAAA: 23 + 32
20 paź 15:51
hajtowy: 2
3 = 8
3
2 = 9
8+9 = 17
20 paź 15:54
hajtowy: pppp : 4x
3+6x
2 = 0
x
2(4x+6) = 0
20 paź 15:55
Julis: Ile to 21
18:(21
21:21
4)=

?
2 lis 12:33
Julis: Sory ile to 21
18:(21
21:21
4=

2 lis 12:36
miniu88: jak sie nauczyć np. 2 i 1/10 − 1 5/10
3 lis 17:53
xoxo: uzasadnij że 615 − 613 + 614 jest podzielna przez 41
4 lis 17:40
Kaja: 613*(62−1+6)=613(36−1+6)=613*41 więc dana liczba jest podzielna przez 41
4 lis 17:42
5-latek: wyciagnij 613 przed nawias
4 lis 17:43
5-latek: I znowu bylas szbsza o minute
4 lis 17:44
Kaja: ćwicz refleks
4 lis 17:45
xoxo: Dzieki : )
4 lis 17:46
xoxo: Przedstaw liczbę ( 6 do potegi 21 * pierwiastek 5 stopnia z 216 ) to do potegi 1/3 to
wszystko dzielone na 1/36 do −4 . w postaci pierwiastka z potęgi o podstawie naturalnej
4 lis 17:55
Kaja: to teraz zapisz to ładnie
4 lis 17:56
5-latek: Kaju ja jestem gentelmen i pozwalam byc Tobie szybsza
4 lis 17:59
Kaja: Ooo... dziękuję 5−latek
4 lis 18:00
xoxo: U{(6{21}
4 lis 18:03
xoxo: U{6{21}
4 lis 18:03
xoxo: O tak tylko tam jest do potegi 1/3
4 lis 18:10
xoxo: sorka zamiast 26 jest 36
4 lis 18:10
xoxo: 1/36 jest w nawiasie
4 lis 18:11
Kaja: i jeszcze napisz w jakiej postaci to trzeba przedstawic tylko dokładnie
4 lis 18:11
xoxo: w postaci pierwiastka z potęgi o podstawie naturalnej
4 lis 18:12
Kaja: | (621*635)13 | | 67*615 | | 1 | |
| = |
| =67 |
| {68}= |
| (36−1)−4 | | 68 | | 5 | |
=6
−45
4 lis 18:14
Kaja: ok. czyli 5√6−4
4 lis 18:15
xoxo: Usuń niewymierności z mianownika :
4 lis 18:22
Kaja: | 4 | | 1+√2−√3 | | 4+4√2−4√3 | |
| * |
| = |
| = |
| (1+√2)+√3 | | (1+√2)−√3 | | (1+√2)2−3 | |
| | 4+4√2−4√3 | | 4+4√2−4√3 | | √2 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | 3+2√2−3 | | 2√2 | | √2 | |
4 lis 18:49
xoxo: Dzieki wielkie za pomoc
4 lis 18:55
xoxo: a w tamtym przykładzie przed ostatnim to jest 6 do potegi 7 * 1/5 − 6 do 8 ?
4 lis 18:55
4 lis 18:57
Kaja: tak powinno być
4 lis 18:57
xoxo: ok , dzieki jeszcze raz
4 lis 19:01
Kaja:
4 lis 19:01
ooo: usuń niewymierność z mianownika
4/1+√2+√3
4 lis 19:56
xsijs: dana jest liczba a=2−√15 oraz wiadomo że a/b=4+√15. stąd wynika że liczba b jest równa?
4 lis 20:06
5-latek: Zaloz nowy temat . OK
4 lis 20:08
xsad: 12√32−(−1/2)−8
4 lis 22:36
Miłosz: | (318+316)*27 | |
| = |
| (314+312)*9 | |
6 lis 00:49
dero2005:
| (318+316)*33 | |
| = |
| (314+312)*32 | |
| | 314(37+35) | | 35(32+1) | |
= |
| = |
| = 35 |
| | 314(32+1) | | 32+1 | |
6 lis 07:49
ewe: (6
21*5
√216*1/3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = przedstaw liczbę w postaci pierwiastka z potęgi o podstawie
naturallnej
(1/36)
−4
Ta kreska to jako kreska ułamkowa
6 lis 16:33
ewe: pierwiastek 5 stopia z 216 *
6 lis 16:33
5-latek: Chcialoby Ci sie tyle przewijac do udzielenia odpowiedzi?
6 lis 16:49
Miłosz: kolego bardzo bym chciał to zrozumieć ale czy byś mógł opisać co robisz krok po kroku bo dla
mnie to magia
6 lis 23:55
5-latek: Zaloz nowy temat . DObrze?
7 lis 00:07
misia: 43*161/4:√32/ 64−3/4*85/3 wynik w postaci potęgi liczby 2
4 gru 23:30
Kinga: jak zapisać 15 w postaci potęgi o podstawie 5 ?
7 gru 13:34
Patuu: 536 +535 =
16 gru 17:17
dero2005:
536 + 535 = 535(5 + 1) = 6*535
16 gru 17:30
daria: 25 + 26 + 27 =
27 gru 14:21
tom:
25(1+2+4) =....
27 gru 16:49
andrzej: | −0,5+(0,5)20 | | 1025 | |
| jak obliczyć? wynik powinien być |
| |
| −0,5+(0,5)10 | | 1024 | |
3 sty 02:07
Mart: 3 do potęgi minus trzy czwarte plus trzy do potęgi siedem trzecich pomocy!
7 gru 17:21
Misiek00143: | | 1 | | 1 | | 1 | |
F(K,L)= (K+L) |
| + K |
| * L |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
F(λK, λL)= λ |
| (K+L) |
| + λ * K |
| * L |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
I tu jest pytanie jak wyciągnąć Lambde przed funkcje żeby była jak na górze tylko lambda z
przodu.
Aha i jeszcze jedno te wszystkie 1/2 to potęgi, ale coś nie wyszło.
18 sty 23:25
x: x
21 sty 22:38