Szukam kogos kto wytlumaczy mi zadania na skypie (zaplace!:)
Tomek: Witam, szukam kogos kto bylby w stanie wytlumaczyc mi pare zadan na skypie,
zaplace za pomoc z gory!

Przykladowe zadanie:
Przeprowadz dyskusje ukladu rownan z parametrem m∊R a w razie istnienia wyznacz jego
rozwiazania:
x + (m+1) y + (2m+3) z = 0
2x + (3m+1)y + 10z=0
x + 2y+ 5z =0
Dziekuje
7 paź 19:04
Krzysiek: skorzystaj ze wzorów Cramera i policz wyznacznik główny
7 paź 19:07
Tomek: zna ktos jakas ciekawa strone godna polecenia?
7 paź 19:20
Tomek: ponawiam, moze ktos ma troche czasu?
7 paź 19:46
Krzysiek: tak ciężko policzyć wyznacznik i mieć jedno zadanie z głowy? na forum: matematyka.pl jest dział
z korepetytorami, może i tu ktoś się znajdzie chętny do rozwiązania zadań.
Poza tym, tu też możesz pisać pytania czego nie rozumiesz a zapewne znajdzie się osoba która
Tobie pomoże.
7 paź 19:50
Tomek: macierz 3x3 wiem jak wyliczyc, ale nie wiem jak sie za to zabrac , ktos moze pomoc?
7 paź 21:27
Krzysiek: policz wyznacznik główny, gdy będzie ≠0 to istnieje jedno rozwiązanie, gdy =0 układ
nieoznaczony
7 paź 21:29
Tomek: ale dla ktorych parametrow? wiem jak liczyc na normalnych liczbach
7 paź 22:18
Krzysiek: traktuj 'm' jaki liczbę,
policz:
|1 (m+1) (2m+3) |
W= | 2 (3m+1) 10 |
|1 2 5 |
7 paź 22:26
Tomek: czyli −6m2−4m−6
wtedy Δ<0
chyba, że popełniłem błąd
8 paź 17:58
Kpt. Sanders:
czo?
|1 (m+1) (2m+3) |
W= |2 (3m+1) 10 |
|1 2 5 |
| 0 |
D = | 0 |
| 0 |
| 0 m+1 2m+3 |
W
x = | 0 3m+1 10 |
| 0 2 5 |
| 1 0 2m+3 |
W
y = | 2 0 10 |
| 1 0 5 |
| 1 m+1 0 |
W
z = | 2 3m+1 0 |
| 1 2 0 |
8 paź 18:09
Kpt. Sanders:
Teraz rozumie? Jeśli nie to zapraszam do tego:
Analiza matematyczna w zadaniach, Krysicki, Włodarski, PWN
8 paź 18:13
Krzysiek: Kpt. Sanders, nie ma sensu liczyć Wx ,Wy, Wz ,x,y,z przecież widać, że to wszystko będzie
równe zero...
8 paź 18:16
Tomek: dzieki wielkie,
czyli bedzie
czyli 0 i reszta tak samo.
jak będzie brzmieć pełna odpowiedz do tego zadania?
jest to uklad nieoznaczony?
8 paź 18:33
Tomek: Mam pytanie co do tego przykladu(to samo zadanie)
αx + y − z = 1
αx + 2y − 2z = 2
αy − z = 0
Czyli robie tak samo:
α 1 −1
α 2 −2
0 α −1
tylko co z tym za = czyli 1,2 0 w jaki sposob to brac pod uwage?
w przykladzie poprzednim wszystko rownalo sie 0
8 paź 18:44
8 paź 18:45
Krzysiek: gdy ten wyznacznik będzie różny od zera układ oznaczony, sprawdź dla jakich 'a' wyznacznik jest
równy zero i dla takiego 'a' zbadaj układ.
8 paź 18:46
Tomek: robie to samo co w 1 przykladzie, ale nadal nie wiem co z tym:
= 1 ;
= 2 ;
= 0 ;
Wyznacznik:
α2−α=0
czyli
x1=0 x2=1
czyli dla 0 i 1,
teraz robie dla dwóch ukladów?
1)
0 1 −1
0 2 −2
0 0 −1
2)
1 1 −1
1 2 −2
0 1 −1
znow wyznacznik oraz W(x)1, W(y)1, W(z)1, ; W(x)2, W(y)2, W(z)2− beda dwa uklady?
8 paź 19:07
Krzysiek: czyli dla a≠0 i a≠1 jest jedno rozwiązanie
sprawdzam co się dzieje dla a=0
wstawiam do równań:
y−z=1
2y−2z=2
−z=0
czyli: z=0,y=1, x∊R
czyli jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru
sprawdź co się dzieje dla a=1
8 paź 19:12
Tomek: x+y−z=1
x+2y−2z=2
y−z=0
czyli
y=1,5; z=1,5; x=1
dla x=1 jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru
a dla y=1,5; i z=1,5 a tu nie wiem to samo?
cos juz czaje, dzieki!
8 paź 19:31
Krzysiek: "czyli y=1,5; z=1,5; x=1 " przecież nie może Tobie wyjść jedno rozwiązanie bo dla a=1 układ
jest nieoznaczony! może byc nieskończenie wiele rozwiązań lub wyjść układ sprzeczny...
"dla x=1 jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru
a dla y=1,5; i z=1,5 a tu nie wiem to samo? "
a tego już nie rozumiem... przecież skoro x=1 to tylko dla x=1 układ zachodzi...
dla a=0 cokolwiek wstawisz za 'x' układ równań będzie spełniony stąd jest nieskończenie wiele
rozwiązań...
8 paź 19:36
Tomek: czy to juz koniec zadania? a co z tymW(x), W(y), W(z) nie nalezy kazdego obliczyc? tak jak
pokazal "Kpt Sanders"?
jeszcze jedno jeżeli możesz sprawdź:
y +mz=1
mx + y − z =1
mx + 2y− 2z=2
0 1 m= 1
m 1 −1 = 1
m 2 −2 =2
Wyznacznik:
m
2+m=0
m(m+1)=0
dla m≠0 m≠−1 jest jedno rozwiazanie
sprawdzam dla m=0
y=1
z=0 dla x∊R
dla m=−1
x=0
y=1
z=1 dla x∊R
Zobacz(cie) czy tak nalezy wykonac zadanie?,
troche sie w tym wszystkim pogubilem, moglbys podac prawidlowe rozwiazanie dla chociaz jednego
przykladu?
http://pokazywarka.pl/js53bj/#zdjecie4878115
8 paź 20:23
Krzysiek: dla m=−1
ok, tylko bez tego, że x=0
8 paź 20:39
Tomek: i to jest calkowity koniec zadania? dla tego polecenia:
"Przeprowadz dyskusje ukladu rownan z parametrem m∊R a w razie istnienia wyznacz jego
rozwiazania:" czyt. max pkt?
8 paź 20:45
Krzysiek: jak masz wyznaczyć rozwiązania to jednak musisz policzyć W
x ,W
y ,W
z
Oczywiście to dla m≠0 i m≠−1
dla m=0 y=1,z=0 ,x∊R i piszesz,że jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego
parametru
podobnie dla m=−1
8 paź 20:49
Tomek: w jakis sposob wyznaczyc Wx Wy Wz , jezeli wedlug Kpt. Sanders
| 0 m+1 2m+3 |
Wx = | 0 3m+1 10 |
| 0 2 5 |
to ta macierz wyjdzie 0 , tak samo dla y i z jezeli podstawie 0?
8 paź 21:03
Krzysiek: ale to w tym ostatnim przykładzie miałeś to liczyć...
gdzie po prawej stronie nie były same zera
bo w przykładzie który teraz napisałeś (21:03) oczywiście, że x=y=z=0 spełniają układ.
8 paź 21:07
Tomek: ale chodzi mi o post o (18:09) , moglbys obliczyc w takim razie W(x) dla przykladu z
godziny(20:23)
bo nie mam pojecia jak sie za to zabrac, co za co podstawic itd
8 paź 21:18
Krzysiek: to Kpt. Sanders napisał jak te wyznaczniki powinny wyglądać, tylko teraz zamiast zer mamy
kolumnę: 1
1
2
1 1 m
np: Wx = 1 1 −1
2 2 −2
8 paź 21:23
Paulaaaaa: ile to U {a5+a6} {a+1}
jak to
13 paź 18:37
Paulaaaaa: jak to się oblicza ?
13 paź 18:38
sushi_gg6397228:
wyciagnij a5 przed nawias w liczniku
13 paź 18:47
Paulaaaaa: że jak ?
13 paź 19:19
Paulaaaaa: a to ? 102+102−52 ?
13 paź 19:28
sushi_gg6397228:
a5+a6=a5(1+a) tak
13 paź 19:31
Patiiś:
Jak napisać układ równań do tego ?
Elektryczny samochodzik Wojtka może jeździć z prędkością 1 m/s lub 1,5 m/s. Samochodzik jadąc
najpierw z prędkością 1m/s a potem z prędkością 1,5 m/s w ciągu pół minuty przejechał 39m Ile
czasu jechał z prędkością 1 m/s?
Proszę pomóż ktoś
21 paź 19:41
OrzelzMatmy.pl: Zacznijmy od tego, że droga (d) = prędkość (v) * czas (t), niech
t1 − czas jazdy z v1=1m/s
t2 − czas jazdy z v2=1,5m/s
układamy z tego równanie
t1*v1+t2*v2=39
t1+1,5*t2=39
wiemy też, że samochodzik jechać pół minuty, czyli 30s, stąd mamy 2 równanie
t1+t2=30
Otrzymujemy więc układ 2 równań z 2 niewiadomymi (t1 i t2)
{ t1+1,5*t2=39
{ t1+t2=30
taki układ można rozwiązać na kilka sposobów, np. ze wzorów Cramera
http://orzelzmatmy.pl/uklady-rownan/134-wzory-cramera
można też odjąć stronami równania:
0,5*t2=9 stąd t2=18 i t1=30−t2=12
Odpowiedź: Samochodzik jechał 12s z prędkością 1m/s.
31 gru 14:41