Zastosuj prawa De Morgana i podaj zaprzeczenia .Pomocy .!
Moniaaa: Zastosuj prawa De Morgana i podaj zaprzeczenia :
a) Posadzimy tutaj drzewa lub krzewy.
b) Świeci słońce i nie pada deszcz.
c) 2−6= −1x(6−2)⋀0 :10<0
d) 8x(−1)≠ (−8) x 1⋁ (√3)kwadrat ≠√9
9 wrz 17:46
b.: nie (p i q) = (nie p) lub (nie q)
zastosuj to w b), gdzie p=,,świeci słońce'', q=,,nie pada deszcz''
9 wrz 17:48
Moniaaa: A co do pierwszego zdania ?; > tez tak ?
9 wrz 17:54
Adik: 4>3 v 4≤1
11 wrz 15:56
pigor: ...
a) ¬(p∨q) ⇔ ¬p∧¬q , a więc tu : nie posadzimy tutaj drzew i nie posad\zimy krzewów ;
b) ¬(p∧q) ⇔ ¬p∨¬q , a więc tu : nie świeci słońce lub nie pada deszcz ;
c) 2−6≠−1(6−20 ∨ 0:10≥0 zgodnie z zaprzeczeniem koniunkcji jak w b) ;
d) 8*(−1)=(−8)*1 ∧ √32=√9 zgodnie z zaprzeczeniem alternatywy jak w a) . ... :0
11 wrz 16:23
pigor: ... ¬ (4>3 ∨ 4≤1) ⇔ ¬(4>3) ∧ ¬(4≤1) ⇔ 4≥3 ∧ 4>1 . ...
11 wrz 16:26
Asia: a może wiecie jak zrobić ten przykład:
7≠5 ⋀ √1 = 1 ?
11 wrz 19:21
kkkk: 4>3⋁4≤1
16 wrz 17:47
kkkk: jak zastosować w tym prawo De Morgana
16 wrz 17:47
Krzysiek: Pierwsze prawo dr morgana mowi Zaprzeczenie alternatywy jest rownowazne koniunkcji
zaprzeczenczyli ¬(p⋁q)⇔(¬p∧¬q) czyli tak jak napisal CI Pigor dla np a ) zdanie p −posadzimy
tutaj drzewa , zdanie q posadzimy tutaj krzewy . Pomiedzy zdaniami jest lacznik lub
(inaczej⋁). Czyli mamy altrnatywe zdan. Teraz popatrz na 1 prawo demorgana ktore mowi nam ze
jesli zaprzeczymy tej alternatywie zdan to otrzymamy takie zdanie nieprawda ze posadzimy
tutaj drzewa lub krzewy . zdanie to jest rownowazne takiej formie zdaniowej nieprawda ze
posadzimy tutaj drzewa i nieprawda ze krzewy. Rownowazne to znaczy ⇔. czyli masz rozebrane 1
prawo de morgana
To samo bedzie sie tyczylo 2 prawa de morgana ktore mowi ze zaprzeczenie koniunkcji zdan jest
rownowazne alternatywie zaprzeczen zdan . teraz jesli masz koniunkcje zdan (spojnik i albo
inaczej ⋀) masz dania p⋀q yo zaprzeczeniem tego bedzie ¬(p∧q) a to jest rownowazne
alteranatywie zaprzeczen zdan p oraz q czyli zapiszemy to tak ¬p∨¬q(alternatywa zaprzeczen)
Czyli 2 prawo de morgana zapiszemy tak ¬(p∧q) ⇔(¬p∨¬q). Dobrze by bylo gdybys wiedzial kiedy
alternatywa i koniunkcja jest prawdziwa a kiedy falszywa . KKKK. 4>3 oznacz jako p
natomiast4≤1 oznacz jako q Teraz zastosuj 1 prawo de morgana bo bedziesz mial alternatywe
zaprzeczenia
16 wrz 19:44
Krzysiek: Na koncu powinno oczywiscie byc zaprzeczenie alternatywy
16 wrz 19:46
kkkk: ok, wielkie dzięki, już rozumiem o co w tym chodzi
18 wrz 18:55
kkkk: zrozumiałam
18 wrz 18:55