Pola figur podobnych
Sylwia: W trójkąt równoramienny o podstawie długości 2a i ramieniu długości x wpisano okrąg i połączono
odcinkiem punkty styczności tego okręgu z ramionami trójkąta. Odcinek ten podzielił dany
| | P1 | |
trójkąt na trapez o polu P1 i trójkąt o polu P2. Wyznacz |
| jako funkcję x. |
| | P2 | |
12 wrz 20:51
Magda: DANE
2a
X
OBL
m=P1/P2
ROZWIAZANIE
Z twierdzenia o odcinkach stycznej wynika
v=a
u=x−a
Trojkaty LKC i ABC sa podobne
stosunek pol figur podobnych jest rowny kwadratowi skali podobienstwa
P1/P=(u/x)² ale P=P1+P2
P1/(P1+P2=(u/x)²
P1=(P1+P2)*(u/x)² dziele obie strony przez P2
m=(m+1)*(u/x)² obliczam m
m=m*(u/x)²+(u/x)²
m[1−(u/x)²]=(u/x)²
m=(u/x)²/[1−(u/x)²]=u²/(x²−u²)
m=(x−a)²/[x²−(x−a)²]
m=(x−a)²/[2ax−a²]
ODP
m=(x−a)²/[2ax−a²]
13 wrz 16:46
x3:
Można zauważyć,że długość odcinka wzdłuż ramienia od podstawy a do punktu styczności
z okręgiem wynosi a
Jeśli oznaczymy ; c−krótszą podstawę trapezu,α−kąt przy podstawie to mamy:
| ⎧ | P1=2a2sinα | |
| ⎩ | P2=12c(x−a)sinα |
|
| | 2a−c | | a | |
a także; |
| =cosα= |
|
|
| | 2a | | x | |
A teraz już nic prostszego niż ustalić potrzebny wzór:
13 wrz 18:31
hwdtel:
W rozwiązaniu x3 tkwi błąd:
P
1=
12a2asinα +
12casin(180
o−α)
A prościej i poprawniej ( w wybranej metodzie ) byłoby napisać:
| ⎧ | P2=12(x−a)(x−a)sinγ | |
| ⎩ | P1 + P2=12xxsinγ |
|
γ−kąt przy wierzchołku
Odnośnie rozwiązania Magdy:
| x−a | | (x−a)2 | | P2 | | P1 | | 2ax − a2 | |
| =k ; |
| =k2= |
| ; Odp; |
| =f(x)= |
| |
| x | | x2 | | P1 + P2 | | P2 | | (x−a)2 | |
14 wrz 06:02
ktoś: przykro mi kązdy z was wyliczył to żle
16 wrz 14:53