proszę o pomoc
nawiedzona: A i B są zdarzeniami losowymi w zbiorze Ω takimi że P(A) 0,8 i P(B) 0,4 sprawdź czy
zdarzenia są rozłączne.
ponownie proszę o dokładne rozwiązanie a nie sam wynik
16 wrz 17:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
zdarzenia rozłączne ⇒ P(A∪B)≤1
16 wrz 17:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
a raczej:
zdarzenia rozłączne ⇒ P(A) + P(B) ≤1
16 wrz 17:45
Aga1.:

Zdarzenia rozłączne , gdy A∩B=∅
Wtedy P(AUB)=P(A)+P(B)=0,8+0,4=1,2 i P(AUB)≤1 (zawsze)
Z tego widać, że zdarzenia nie mogą być rozłączne
16 wrz 17:57