:/
alex: przedstaw liczbę w postaci ułamka zwykłego :
a) 0,(7)
b) 0,(81)
c) 0,(135)
d) 0,0(123)
jak to obliczyć bez pomocy kalkulatora?
18 wrz 15:34
18 wrz 15:37
alex: nic nie rozumiem

jak mam to zapisac?
18 wrz 15:42
Dorotaz: 100x = 77,(7)
10x= 7,(7)
90x = 70
lub 100x = 77,(7)
100x − x = 77,(7) − 0,(7)
99x = 77
| | 77 | | 7 | |
x = |
| = |
| resztę tak samo |
| | 99 | | 9 | |
18 wrz 15:47
alex: dzieki
18 wrz 15:48
Dorotaz:
18 wrz 18:57
monster:
6 wrz 14:26
wiola: −2,(7); 11,(3); −7,(8); 17,(5)
15 wrz 14:38
Aga1.:
Można w pamięci , jeśli zauważysz pewną prawidłowość.
15 wrz 14:50
pigor: ... , a jak już "chwyciłe(a)ś' , że np. :
| | 123 | | 123 | |
0,0(123)= x /*10 ⇔ 10x= 0,(123) ⇔ 10x= |
| / :10 ⇔ x= |
| . ...  |
| | 999 | | 9990 | |
15 wrz 15:04
Dawid: 11,(3)
16 wrz 11:18
loitzl9006: Spójrz na post Agi.
16 wrz 11:20
uuuuu:
18 wrz 19:35
basia95: 2.1(52) przedstaw w podstaci ulamka zwyklego
18 wrz 20:51
paweł: 0,(06)
26 wrz 18:11
worek: 0.(9)
30 wrz 17:18
Łukasz: −0,1(7) ; 0,001(54)
17 lis 17:30
filand: Przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego 0,04(3) . Proszę o pomoc. Z góry dziękuję..
6 lut 00:39
.:
Jakbyś spojrzał na to jak były robione przykłady z tego tematu, to nie potrzebowałbyś od nas
gotowca
6 lut 09:38
Jolanta: 0,04(3)
Żeby przedstawić tę liczbę w postaci ułamka zwykłego najpierw musimy wykonać dwa razy mozenie
Mnożymy raz przez 100 drugi raz przez 1000
x=0,04(3)
100*x=4,(3)
1000*x=43,(3) teraz odejmujemy
1000x−100x=900x
43,(3)−4,(3)=900x
39=900x
Jeżeli byłaby to np liczba 0,(3) wystarczy pomnozyc raz przez 10
Mamy x=0,(3)
10x=3,(3)
10x−x=9x
3,(3)−0,(3)=9x
3=9x
6 lut 10:39
filand: Jolanta gdzie mam wysłać podziękowania ? Dziękuję
6 lut 11:41